Op 16 mei verschijnt de nieuwe roman van Roxane van Iperen: Dat beloof ik. Vanavond vieren we het verschijnen van dit boek en gaat de auteur in gesprek over een aantal thema’s die erin voorkomen.

Collega-schrijver en MC van deze avond Erik Jan Harmens praat eerst kort met Roxane van Iperen over haar nieuwe roman. Daaropvolgend leidt hij een gesprek tussen de schrijfster en Simone Atangana Bekono, onder meer bekend van de roman Confrontaties.

Met klinisch psycholoog en psychotherapeut Jackie June ter Heide bespreekt Van Iperen tenslotte de gevolgen van confrontatie met geweld. Zoals een staat van alertheid die aanblijft, ook wanneer een concrete dreiging is verdwenen, en de morele verwonding die kan ontstaan door situaties waarin goed en kwaad door elkaar lopen.

Muziek wordt verzorgd door Rachell Melanie, die al jaren de vocals verzorgt van Nederlands’ beste hiphop acts, zoals Typhoon en Sef.

Over Dat beloof ik

Dat beloof ik is het verhaal van een jong meisje dat alles in haar jonge bestaan moet bevechten om overeind te blijven. Een van de thema’s in het boek is de afstand tussen mensen die leven in een wereld gedicteerd door zaken als geweld, verslaving, onderdrukking of armoede, en mensen die daar – gelukkig – nauwelijks mee te maken hebben. Omdat de realiteit van deze groepen mensen zo sterk uiteenloopt, lijkt het soms of ze op verschillende planeten wonen. De mensen die een leven leiden ‘van het hoofd’, hebben soms een blinde vlek voor mensen die meer een leven leiden ‘van het lichaam’, met onbegrip tot gevolg. Moet je eerst lijfelijk de gevolgen van iets ondervinden, voordat je het bestaan ervan kan erkennen? Kan literatuur die gedeelde belevingswereld creëren?

 

Na afloop van het programma is er boekverkoop door Athenaeum Boekhandel en de mogelijkheid om je boek te laten signeren.

Beeldcredits:

Foto van Roxane van Iperen © Dorian Jurne

Foto van Rachell Melanie © Jonathan Hoost

Foto van Simone Atangana Bekono © Lin Woldendorp

Foto van Erik Jan Harmens © Els Zweerink

In samenwerking met
Laura Janszen
Producent
Partners