Dit programma maakt deel uit van het evenement Europe’s Finest Hours. Ga naar de hoofdpagina om een plek voor dit programma te reserveren.

 

Er wordt in ‘Brussel’ van alles besloten waar de culturele en creatieve sector in Nederland direct mee te maken heeft, denk aan arbeidsomstandigheden en de Green Deal. Met de Cultural Deal for Europe (CDEU) campagne dragen initiatiefnemers Culture Action Europe, Europa Nostra en de European Cultural Foundation beleidsvoorstellen aan die onze sector op Europees niveau verstevigen, én bijdragen aan een breder gedragen Europese gevoel. Zonder oog voor cultuur staat de toekomst van Europa op het spel, alleen komt cultuurbeleid nauwelijks aan bod in discussies over de toekomst van ons continent. Tijd om daar verandering in te brengen!

Tijdens deze werksessie diepen we CDEU eisen uit voor de Nederlandse context. De uitkomsten worden gepresenteerd aan belangrijke stakeholders, zoals de MEPs die de volgende dag het Europese Parlement in worden gestemd. Waar moeten de Nederlandse beleidsmakers op Europees niveau op inzetten om de culturele en creatieve sector in Nederland te versterken?

Over de sprekers

Als secretaris-generaal van Culture Action Europe pleit Lars Ebert (Heidelberg, 1976) voor toegang tot kunst en deelname aan cultuur als een fundamenteel recht van elke burger. CAE lobbyt voor publieke investeringen in cultuur en kunst als de belangrijkste kracht voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Lars was co-directeur van cultureel centrum H401 in Amsterdam tot 2022 en voorheen adjunct-directeur en senior-adviseur bij de European League of Institutes of the Arts (ELIA). Hij heeft theologie gestudeerd, publiceert regelmatig en is bestuurslid van verschillende organisaties op het gebied van cultuur, onderwijs en onderzoek.