Het Sarnámihuis is een project gestart in het kader van de geschiedschrijving van het kolonialisme in Suriname: De Calcutta Brieven. De naam Calcutta Brieven staat voor een geheel van correspondentie tussen Hindostanen in Suriname en hun familieleden in India en Hindostanen in Suriname onderling. Hierbij wordt gewerkt aan een tiendelige encyclopedische uitgave waarin alle brieven en uitwisselingen zijn opgenomen. Wat vertellen deze historische documenten ons over de geschiedenis van slavernij en contractarbeid in Suriname? En hoe kwamen Hindostanen destijds in verzet en op welke manier kunnen deze verhalen ons helpen de wereld van vandaag te begrijpen? We gaan het gesprek aan met diverse sprekers en generaties uit de Hindostaanse gemeenschap over geschiedenis en hedendaagse vraagstukken rondom emancipatie.

Achtergrond Calcutta brieven:
Suriname kent een unieke bron voor de geschiedenis van Hindostanen die nog nooit ontsloten is geweest: de Calcutta brieven. De naam Calcutta-brieven staat voor een geheel van correspondentie tussen Hindostanen in Suriname en hun familieleden in India en Hindostanen in Suriname onderling. De verbinding met Calcutta zit in het feit dat de communicatie tussen Suriname en India verliep via Calcutta. Het gaat om familieleden die o.a. op zoek zijn naar familieleden die naar Suriname zijn gebracht.

Het bijzondere aan deze informatie is dat het de emoties blootlegt van mensen wier stem nooit gehoord is geworden. Het laat een deel van de migratiegeschiedenis zien waar niet vaak over geschreven wordt: de emotionele dimensie in de relatie tussen familieleden die vertrekken en zij die achterblijven. Het Sarnámihuis heeft in samenwerking met De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie in Suriname een project opgezet om deze bron te ontsluiten. Dit project wordt geleid door Tanya Sitaram en Sandew Hira. Tanya Sitaram is historica. Sandew Hira is directeur van het International Institute for Scientific Research.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.