Is duurzaamheid belangrijk voor je, maar koop je toch nog wel eens fast fashion? Ben jij je bewust van misstanden in de textielindustrie maar vind je het moeilijk om goede keuzes te maken tijdens het shoppen? Of denk je erover om veel minder (nieuwe) kleding te gaan kopen? Kom dan op 24 maart naar Pakhuis de Zwijger en hoor alles over bewust winkelen. Van de conscious shopping route van COSH tot het spanningsveld tussen betaalbaarheid en duurzaamheid of de keuze om helemaal niks nieuws meer te kopen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Niki de Schryver is oprichter van COSH, een online platform voor duurzaam shoppen. COSH lanceerde op 9 februari een duurzame shoppingkaart, met plekken in Amsterdam waar duurzame kleding gekocht kan worden. Tijdens de Fashion Revolution Week (in de week van 23 april) komt hier ook een gedrukte versie van uit.

Arnoud van Vliet is CSR-manager bij Zeeman. Zeeman doet onder andere aan het verkopen van tweedehands kleding in verschillende Zeeman filialen en werkt sinds 2020 met een ECO-label om kledingstukken met meer dan 50% gerecyclede materialen aan te duiden in de winkel. In dit programma vertelt hij over het spanningsveld tussen duurzaamheid en betaalbaarheid.

Elisah Pals kocht vijf jaar lang niets nieuws en voelde zich vrijer dan ooit. Als oprichter van Zero Waste Nederland vertelt ze over de keuze voor niet-kopen en niet-winkelen.

Linda Valkeman is designer en werkt aan een ontwerp- en onderzoeksproject genaamd Obroni Wa Wu (“Dead White Man’s Clothing”). Dit project onderzoekt het leven van tweedehandskleding en wat er gebeurd met kleding in Ghana die in Nederland gedoneerd of naar de kledingbak gebracht wordt.

DossierReflow
Group 5 Circulair
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.