Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de enorme bouwopgave anderzijds. We produceren ons een slag in de rondte, terwijl het klimaat om een andere aanpak vraagt. Op donderdag 1 april spreken we met Embassy curatoren Lucas de Man (Embassy of Circular & Biobased Building) en Leonne Cuppen (Embassy of Rethinking Plastic) over de nieuwe mogelijkheden voor een duurzame en circulaire toekomst. Daarnaast vertelt betekeniseconomie-expert Drs. Kees Klomp ons meer over betekenisvol ondernemen, nieuwe soorten welvaart en een wereld waarin waarde het wint van geld.

Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Gebruik de reserveerknop om je plekje veilig te stellen. Wij werken met de CoronaCheck-app voor toegang.

De Embassy of Circular & Biobased Building onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe biobased materialen en circulaire methodieken zoals losmaakbaarheid, modulariteit en urban mining. Het doel? Concrete handvatten voor de ontwikkeling van unieke, duurzame en levensloopbestendige woningen. Curator Lucas de Man neemt je mee in de laatste plannen voor de interactieve installatie ‘The Exploded View’, een levensgroot circulair huis dat voor het eerst te zien zal zijn op Dutch Design Week (DDW) 2021. In dit huis van de toekomst maak je kennis met nieuwe bouwmaterialen als eierschaal, popcorn, paddenstoelen en zeewier. Materialen uit de natuur, die ook weer terug kunnen naar de natuur. 

De Embassy of Rethinking Plastic houdt zich eveneens bezig met dit vraagstuk. Curator Leonne Cuppen maakt ons wegwijs in de wereld van plastic, de milieuproblemen die het veroorzaakt maar ook de voordelen die eraan verbonden zijn. Hoe kunnen we plastic producten zo ontwerpen dat ze langer meegaan, beter te scheiden en te recyclen zijn? Hoe komen we tot nieuwe methoden en systemen voor inzamelen en upcyclen? Ontwerpers kunnen ons deze nieuwe perspectieven bieden en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieven. Hun visie is van enorm belang voor het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers anders gaan kijken naar de wereld om ons heen. 

 

Deze uitzending is onderdeel van een reeks georganiseerd door World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation. Binnen de verschillende Embassies denken allianties van partners na over maatschappelijke uitdagingen, zoals vraagstukken omtrent de circulaire economie, mobiliteit, gezondheid, voedsel, water en veiligheid. Samen met ontwerpers wordt er gewerkt aan oplossingen en nieuwe perspectieven voor de wereld van morgen.

Extra informatie

Rondleiding door The Exploded View door Lucas de Man

 

Podcast met ontwerper Shahar Livne en Iris Bekkers

Klik hier.

Podcast met ontwerpers Basse Stittgen en Anton Maertens (BC Materials)

Klik hier.

Partners Embassy of Circular & Biobased Building

Partners Embassy of Rethinking Plastic

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWorld Design Embassies

In de afgelopen maanden is er samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade gewerkt aan de visie ‘De kunst van richting te veranderen’, geïnspireerd op zijn essay. Deze visie haakt in op verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit. Het besef van kwetsbaarheid en de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen. Overheid, burgers, bedrijven en de wetenschap- iedereen wil het anders, iedereen zoekt naar een eigen rol. Wat nog ontbreekt, is een samenhangend verhaal. Laten we dat ‘wat er moet gebeuren’ combineren met ‘wat we willen dat er gebeurt’. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruit ziet en hoe willen we samenleven? Om van richting te kunnen veranderen, is verbeelding nodig, een creatief proces om zaken te veranderen. Ontwerpers kunnen dat: zij bedenken hoe het anders kan en creëren die samenhang. In deze 8-delige reeks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies (Rethinking Plastic, Circular & Biobased Building, Water, Health, Mobility, Food en Safety) de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.