Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de enorme bouwopgave anderzijds. We produceren ons een slag in de rondte, terwijl het klimaat om een andere aanpak vraagt. Op donderdag 1 april spreken we met Embassy curatoren Lucas de Man (Embassy of Circular & Biobased Building) en Leonne Cuppen (Embassy of Rethinking Plastic) over de nieuwe mogelijkheden voor een duurzame en circulaire toekomst. Daarnaast vertelt betekeniseconomie-expert Drs. Kees Klomp ons meer over betekenisvol ondernemen, nieuwe soorten welvaart en een wereld waarin waarde het wint van geld.

De Embassy of Circular & Biobased Building onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe biobased materialen en circulaire methodieken zoals losmaakbaarheid, modulariteit en urban mining. Het doel? Concrete handvatten voor de ontwikkeling van unieke, duurzame en levensloopbestendige woningen. Curator Lucas de Man neemt je mee in de laatste plannen voor de interactieve installatie ‘The Exploded View’, een levensgroot circulair huis dat voor het eerst te zien zal zijn op Dutch Design Week (DDW) 2021. In dit huis van de toekomst maak je kennis met nieuwe bouwmaterialen als eierschaal, popcorn, paddenstoelen en zeewier. Materialen uit de natuur, die ook weer terug kunnen naar de natuur.

De Embassy of Rethinking Plastic houdt zich eveneens bezig met dit vraagstuk. Curator Leonne Cuppen maakt ons wegwijs in de wereld van plastic, de milieuproblemen die het veroorzaakt maar ook de voordelen die eraan verbonden zijn. Hoe kunnen we plastic producten zo ontwerpen dat ze langer meegaan, beter te scheiden en te recyclen zijn? Hoe komen we tot nieuwe methoden en systemen voor inzamelen en upcyclen? Ontwerpers kunnen ons deze nieuwe perspectieven bieden en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieven. Hun visie is van enorm belang voor het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers anders gaan kijken naar de wereld om ons heen.

 

Deze uitzending is onderdeel van een reeks georganiseerd door World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation. Binnen de verschillende Embassies denken allianties van partners na over maatschappelijke uitdagingen, zoals vraagstukken omtrent de circulaire economie, mobiliteit, gezondheid, voedsel, water en veiligheid. Samen met ontwerpers wordt er gewerkt aan oplossingen en nieuwe perspectieven voor de wereld van morgen.

Extra informatie

Rondleiding door The Exploded View door Lucas de Man

Podcast met ontwerper Shahar Livne en Iris Bekkers

Klik hier.

Podcast met ontwerpers Basse Stittgen en Anton Maertens (BC Materials)

Klik hier.

Partners Embassy of Circular & Biobased Building

Partners Embassy of Rethinking Plastic

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
ProgrammareeksWorld Design Embassies

World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation, zet ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met allianties van partners werken we in ambassades van de toekomst aan thema’s als gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. World Design Embassies is een jaarrond programma met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week. Binnen deze reeks WDE Talks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.