In de programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met Amsterdam. Dit keer is dat de bekende Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp, die in 1969 samen met zijn vrouw Petra Holtkamp Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht opende. Al snel werd deze banketbakkerij een begrip in Amsterdam. ‘Opa Cees’ werd bekend van zijn karakteristieke kroketten en taartjes zoals de citroen meringue en cheesecake. Zijn dochter Angela nam de winkel al ruim 20 jaar geleden over, maar dit zorgde er niet voor dat Cees stopte met bakken en perfectioneren. Hij schreef meerdere receptenboeken, waarvan de laatste twee in samenwerking met kunstenaars Klaas Gubbels en Kamagurka. Samen met zijn kleindochter Stella maakt hij van elke thuisbakker een meesterbakker met zijn instructievideo’s op FoodTube. Naast zijn liefde voor bakken is Cees ook al van jongs af aan gegrepen door architectuur. Deze belangstelling voor architectuur zie je terug in het feit dat Petra en hij de winkel tegen al het advies in, geheel in de originele Art Deco stijl lieten. Waar haalt Cees zijn drijfveer vandaan om steeds maar weer verder te perfectioneren? En hoe heeft hij, die al ruim 50 jaar uitkijkt over de Vijzelgracht, Amsterdam zien veranderen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Cees Holtkamp werd geboren in 1942 en was de oudste van twaalf kinderen, vier zussen en acht broers. Zijn ouders Jan en Jo Holtkamp waren allebei bakkers en telg van een generaties-lang bakkersgeslacht. In die tijd was het vanzelfsprekend dat de oudste zoon de zaak overnam en op zijn twaalfde ging Cees dan ook naar de bisschoppelijke nijverheidsschool (BNS), een interne bakkersschool in Voorhout, om het vak te leren. Na 3 jaar intern op deze school beheerste hij alle fijne kneepjes van het bakkersvak en begon hij aan zijn eerste baantje bij een bakkerij in Delft. Cees was toen pas vijftien jaar oud.

Al Cees’ broers werden bakker en allemaal bleven ze werkzaam rondom hun geboortestreek, maar Cees wilde naar Amsterdam. De stad verwonderde hem. In de tijd dat hij in Delft werkte, gebruikte hij zijn vrije dagen om naar Amsterdam te gaan. Dan liep hij met een architectenboekje in de hand over de Amsterdamse grachten. Op zijn 22e besloot hij daarom werk te zoeken in Amsterdam. Hij solliciteerde bij bakker Maison Scholl op de Van Baerlestraat en kon vanwege het tekort aan vakmensen indertijd gelijk beginnen. Amsterdam was een harde leerschool, maar de stad bracht hem ook veel. Bij Maison Scholl leerde hij onder andere kroketten maken.

In Amsterdam ontmoette Cees ook zijn toekomstige vrouw, Petra Holtkamp. Met haar opende hij in 1969 zijn eigen winkel op de Vijzelgracht, Patisserie Holtkamp. Het kleine pandje trok hen vanwege de Art Deco-stijl van het in- en exterieur die nog bewaard waren gebleven. De zaak liep prima, maar echte bekendheid verwierf Holtkamp pas toen het café Luxembourg op het Spui haar deuren opende en Holtkamp’s kroketten een plekje kregen op de lunchkaart. Vanaf dat moment was Holtkamp een begrip in Amsterdam. Inmiddels is het assortiment enorm uitgebreid en verkoopt Holtkamp behalve de bekende citroen meringuetaart, cheesecake en kroketten, ook bonbons, cantuccini, amandelkrullen, bretonse appeltaart, en andere lekkernijen.

In 2002 nam zijn dochter Angela de winkel van hem over, maar dit weerhield Cees er niet van te blijven werken. De laatste jaren schreef hij meerdere receptenboeken, waarvan de laatste twee in samenwerking met kunstenaars Klaas Gubbels en Kamagurka. Ook maakt hij kookvideo’s op FoodTube samen met zijn kleindochter Stella en werkt hij als gids in Amsterdam, waarbij hij rondleidingen geeft over architectuur en bouwstijlen als Art Deco en de Amsterdamse School.

Dit programma is ontwikkeld door
Cecile Trooster
Programmamaker economie van morgen & Tegenlicht meet up's
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Joline Rodermans
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.