Camouflage is een korte film die de impact laat zien van een onveilige thuissituatie op de veertienjarige Deniz. De film toont hoe het de relatie met zijn moeder, de omgang met zijn vrienden en zijn gedrag op school beïnvloedt. Voordat Bregt Pepijn Verhagen, woonachtig in Nieuw-West, begon met zijn werk als filmmaker was hij kortstondig werkzaam als docent. Daar is het idee voor Camouflage ontstaan. Wat is de rol van de maatschappij, het onderwijs en de hulpverlening in het helpen van kinderen die getuige zijn (geweest) van huiselijk geweld? In het nagesprek gaan we met verschillende sprekers hierover in dialoog.

Dit programma vindt plaats op locatie in New Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 EL Amsterdam).

Over de sprekers

Bregt Pepijn Verhagen rondde in 2011 de master Film Studies af aan de Universiteit van Amsterdam. Na een kortstondige carrière als docent in het voortgezet onderwijs begon hij zijn werk als freelance videograaf en regisseur. In 2019 maakte hij zijn fictiedebuut met de zelfgeschreven en -geproduceerde korte film LUX. Een jaar later, tijdens de eerste corona-lockdown, schreef Verhagen het scenario voor zijn tweede korte film Camouflage. Hiervoor putte hij onder andere uit zijn ervaringen als docent.

Karim Amghar is bekend van zijn boeken Hoor Mij, Zie Mij! Naar Kansengelijkheid In Het Onderwijs, Van Radicaal Naar Amicaal, het televisieprogramma Karim Pakt Zijn Kans voor de NTR en als panellid van het De Wereld Draait Door (DWDD) Het Lagerhuis. Naast zijn schrijf- en televisiewerk, werkt Amghar als docent omgangskunde op een mbo en voorheen ook als docent op een lerarenopleiding. Hij heeft zich gespecialiseerd in de thema’s polarisatie, radicalisering, diversiteit en andere sociaal-maatschappelijke thema’s. Amghar is vanuit die hoedanigheid onder meer als gast gevraagd bij talkshows RTL Late Night, DWDD en De Nieuwe Maan. In 2018 ontving hij de Compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.

Nathalie Wallet is werkzaam bij Blijf Groep. Blijf Groep helpt om huiselijk geweld te stoppen. Ze bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, getuigen, plegers en kinderen. Hun uitgangspunt is het geweld te stoppen en veiligheid te creëren door hulp op maat te bieden. Wallet begeleidt als trainer de groepen die de programma’s En nu ik…! en Kan iemand mij horen? volgen. Dit zijn groepsprogramma’s voor kinderen en tieners die te maken hebben gehad met huiselijk geweld om hun ervaringen te verwerken.

Quirina Kofman groeide zelf op in een gezin met veel huiselijk geweld. Ze werkt als ervaringsdeskundig adviseur bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Daarnaast heeft Kofman een eigen coachingsbedrijf waarmee ze slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling begeleidt.

Kimberley van den Berg is sinds 2011 werkzaam in het werkveld van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij is begonnen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het crisisteam van Jeugdbescherming. Sinds 2015 werkt zij onder andere als onderzoeker bij Veilig Thuis.