Meer dan de helft van de barenden ervaart de zorg op enig moment als niet respectvol, grensoverschrijdend of zelfs gewelddadig. Zwangeren in een slechtere economische positie krijgen vaker een kind dat te vroeg of te klein wordt geboren dan zwangeren met een betere economische positie. De kans op sterfte bij zwangeren en baby’s is veel groter bij mensen van kleur in vergelijking met witte mensen. Hoe kan het dat mensen die anders zijn, buiten ‘de box’ vallen, structureel slechtere zorguitkomsten hebben in een land waar de zorg voor iedereen gelijk is? En wat heeft dit alles te maken met de geschiedenis van de eendenbek en de vibrator?

Tijdens deze avond wordt ‘Baren buiten box’ gepresenteerd waarop auteurs Bahareh Goodarzi en Daan Borrel, samen met genodigde gasten, een kritisch en confronterend gesprek aangaan over hoe niet onze genen of biologie, maar sociaal-maatschappelijk factoren, waaronder de geboortezorg zelf, bepalend zijn voor de verschillen in gezondheid tijdens zwangerschap en geboorte.

Over de sprekers

Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent en wetenschapper, verbonden aan de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC, UMCG en AVAG, Inholland. Ze is gepromoveerd op risicoselectie in de geboortezorg. De focus van haar werk is (anti)discriminatie en rechtvaardigheid in de geboortezorg.

Daan Borrel is schrijver, journalist en feminist. In haar boeken, essays en theaterteksten staat intimiteit centraal. In 2024 verschijnt haar roman De dragers.

Alana Helberg-Proctor is interdisciplinair sociaal wetenschapper en universitair docent aan de UvA in de Antropologie-programmagroep Health, Care and the Body. In haar werk richt zij zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap en beleid. Zo onderzoekt zij onder andere hoe ‘ras’ en etniciteit verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa. Eerder werkte zij als universitair docent aan de Universiteit Maastricht en ontving in 2021 de Marie Curie Sklodowska-beurs.

Rodante van der Waal is verloskundige in Amsterdam en doceert zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, waar ze promoveert op reproductieve rechtvaardigheid in dekoloniale, marxistische en feministische theorie. Ze is deel van het Abortion Network Amsterdam en studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Publicaties van haar hand verschenen in Frontiers, Violence Against Women, Angelaki, Agenda, Feminist Anthropology, Birth, Nursing Ethics, De Gids, NRC, Jacobin, Medisch Contact en Trouw.

Souhayla Ou-Oumar is een professionele duizendpoot. In haar werk staat leren en met name leren van elkaar, centraal. Ze werkt als docent in Amsterdam West. Haar passie is om mensen, met name jongeren, te ondersteunen en te helpen bij het vinden van hun eigen levenspad.

De afgelopen jaren heeft Souhayla’s liefde voor cultuur heeft een andere passie voorgebracht; ze is een bekend gezicht in het Amsterdamse nachtleven – als gastvrouw bij De School, Amsterdam Dance Event, Boiler Room en werkt als productiemanager voor United Identities en als moderator voor panelgesprekken over (nacht)leven bij Resident Advisor en Foam. Haar laatste project draait om visuele geletterdheid met een focus op de Marokkaanse culturele identiteit onder jongeren.

Niloufar Ashtiani is een veelzijdige visionair die actief is op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Ze is medeoprichter van stichting Radiqs, waar ze zich inzet voor inclusiviteit in de gezondheidszorg door middel van innovatieve video-ondersteunde communicatiecursussen en bewustwording van vooroordelen in de geneeskunde. Daarnaast is ze oprichter van CoMaster, een platform dat medisch onderwijs en communicatie bevordert via hun YouTube-kanaal. Verder is ze medeoprichter en managing director van Hozan Zangana Studio, waar ze kunst en design integreert in de gezondheidszorg om creativiteit en innovatie te stimuleren. Ashtiani is ook werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in gastro-enterologie, somatisch onverklaarde lichamelijke stoornissen (SOLK) en obesitas. Ze is hiernaast docent en zet zich ook in als mentor voor jonge artsen. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van EKANN zet ze zich in voor de gezondheid van vluchtelingenkinderen in Nederland. Haar inspanningen zijn gericht op het bevorderen van inclusiviteit, verbinding en compassie in de medische gemeenschap en daarbuiten.

Anniek de Ruijter is nu lid van het bestuur van Bureau Clara Wichmann. Ze is sinds 2010 voorzitter geweest van Bureau Clara Wichmann en tussen 2018 en 2022 was ze directeur van de organisatie. In deze periode heeft zij samen met anderen Bureau Clara Wichmann weder opgebouwd van een vrijwilligersorganisatie naar een professionele organisatie. Naast haar werk voor Bureau Clara Wichmann is Anniek hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Law Centre for Health and Life

InkedRebelle, ook bekend als Sugeè Laurena Leocadia a.k.a Gigi, is een vrouwelijke DJ uit Amsterdam. Haar passie omvat festivals, house parties, spiritualiteit en planten. Haar voorkeur gaat uit naar het draaien en luisteren van beats die vallen binnen de African Electronic Dance Music genres, zoals Amapiano, Afrohouse en Afrotech (en alles daartussenin). Ze gelooft sterk dat deze geluiden een soort rust uitstralen die je niet kan negeren. InkedRebelle wil dat haar publiek de diversiteit in haar beats en tracks hoort en waarneemt, en ze is ervan overtuigd dat haar vibe voelbaar is in de muziek die ze draait. Ze verrast haar luisteraars met geluiden waarvan ze niet wisten dat ze wilden horen, en voegt daar een hypnotiserende of eclectische touch aan toe. Haar muziek laat emoties vrijkomen en laat lichamen bewegen.

Ms. Gibbs verstaat de kunst om de uitspraak ‘muziek is een universele taal’ voelbaar voor haar publiek te maken, wat word beantwoord met voeten van de dansvloer. Ze staat bekend om haar Afro, uplifting, diepe en soulvolle klanken, maar lust ook graag een stevige portie tech. Onderhand heeft ze op verscheidene hotspots in Nederland gespeeld zoals Kwaku festival Amsterdam, Milkshake festival Amsterdam, Latin Village Festival Haarlem, Now&Wow club Rotterdam, Panama Amsterdam, Club NYX Amsterdam en uitstapjes naar Denemarken, België en Curaçao gemaakt. En nu na een rust pauze is Ms. Gibbs weer opgeladen om achter de draaitafels te stappen.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Luna Bongers
Producent