Let op: op dit moment zit de Art Summerschool Nieuw-West 2021 helemaal vol. Nieuwe aanmelders komen op de wachtlijst!

Wat is de betekenis van groene ruimte als plek van gedeelde herinneringen en verbeelding voor de stad? We duiken in een filmproject over de verdwenen tuinen van de medina van Fez in Marokko – via de verhalen en herinneringen van haar bewoners, en verkennen de gemeenschappelijke buitenruimtes van de modernistische tuinstad Nieuw-West. Vanuit dit kader en in reactie op de voortdurende veranderingen in Nieuw-West, gaan we op zoek naar hoe je – vanuit het idee van ‘enten’ (een hovenierskunst), eigenschappen kunt toevoegen aan de kwaliteiten van een bestaande plek of ruimte, en hoe we samen nieuwe plekken van verbeelding kunnen creëren.

De sessies van de Art Summerschool Nieuw-West 2021 vinden plaats op:

  • woensdag 21 juli 15:00 – 18:00
  • vrijdag 23 juli 15:00 – 18:00
  • woensdag 28 juli 15:00 – 18:00
  • vrijdag 30 juli 15:00 – 18:00

Het is een programmareeks waarbij je alle middagen aanwezig dient te zijn.

Locatie
New Metropolis Nieuw-West
Burgemeester Rendorpstraat 1-3
1064 EL Amsterdam

Achtergrond Garden Collectives

‘Dit is een programma voortgekomen uit mijn onderzoek naar de betekenis van tuinen als andere ruimtes, als heterotopia (zoals beschreven door de franse filosoof Michel Foucault), in de medina van Fez, dat zich heeft vertakt naar een filmproject in de oase van Tighmert in het zuiden van Marokko, en sinds 2019 ook in Amsterdam Nieuw-West, als modernistische tuinstad’.

Binnen Garden Collectives nodigt Heidi Vogels andere kunstenaars, denkers en bewoners uit om samen te werken in dit onderzoek. Ten eerste door de film over de tuinen van Fez in te zetten als gespreksopener bij verschillende bewoners gemeenschappen, om vervolgens samen te kijken hoe we op basis van de tuinen en de verhalen in Nieuw-West, samen nieuwe ruimtes van en voor verbeelding kunnen creëren.

Garden Collectives is ook verbonden met Bureau Postjesweg, een projectruimte en collectief van kunstenaars en curatoren die zich inzetten voor tentoonstellingen, presentaties en uitwisseling vanuit de locale context van Nieuw-West.

Erik Hagoort is kunstenaar, schrijver en onderzoeker. In zijn praktijk richt hij zich op andere manieren van samen denken, schrijven, spreken en benaderen, om zo tot onvermoede uitkomsten te komen.

In samenwerking met