Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger zeven gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 28 juni t/m 2 juli ‘Angles on Diamond Street’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 30 Juni. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Naar aanleiding van Angels on Diamond Street gaat moderator Bahram Sadeghi in gesprek met regisseurs Corinne van Egeraat en Petr Lom, burgerrechtenactivist Barbara Easley-Cox en dominee Rikko Voorberg (PopUpKerk) over de film en de onbaatzuchtige zorg voor diegene die dat het hardste nodig hebben in de maatschappij.

Over Angels on Diamond Street

Barbara, Mamie en pastoor Renee zijn de drie bijzonder sterke vrouwen die The Advocate Cafe bestieren, de gaarkeuken in de Church of the Advocate in Noord-Philadelphia. Wanneer de ongedocumenteerde Mexicaanse familie van Carmela Hernandez aanklopt voor hulp, aarzelen de vrouwen geen seconde: ‘Carmela’s verhaal is ons verhaal.’

Petr Lom (On a Tightrope, Back to the Square) en Corinne van Egeraat volgen twee jaar lang de medewerkers, vrijwilligers en gasten van The Advocate Cafe. Deze gaarkeuken in Noord-Philadelphia werd 34 jaar geleden opgericht als voedselprogramma van de Black Panther-partij. Ook vandaag de dag omschrijft de kerk zich nog als ‘activistische gemeente’.

Wanneer de ongedocumenteerde Mexicaanse familie van Carmela Hernandez en haar vier kinderen hulp zoeken bij de kerk, riskeert pastoor Renee McKenzie een gevangenisstraf als ze ze in de kelder van haar kerk onderdak biedt. Toch twijfelt ze geen moment over wat het juiste is om te doen. ‘Wat is het belangrijkste?’ vraagt ze. ‘Het belangrijkste is zorg en bescherming bieden.’ Een film over aandacht, mededogen en ‘de kracht van het teruggeven’.

Credits

  • Regisseurs: Corinne van Egeraat en Petr Lom
  • Land en jaar: Nederland 2019
  • Lengte: 88 min
  • Taal: Engels en Spaans
  • Ondertiteling: Engels

Over de sprekers

Barbara Easley-Cox
Barbara een burgerrechtenactivist van het eerste uur. Ze sloot zich in 1967 aan bij de Black Panther Party toen ze studeerde. Samen met haar echtgenoot, partijlid Don “Field Marhal” Cox, verhuisde ze in 1970 naar Algerije waar ze de internationale afdeling van de Black Panther Party opzetten. Kim Il-Sung nodigde haar uit om naar Noord-Korea te komen waar haar zoon JC Cox werd geboren waarna ze in Duitsland werkte tijdens de anti-Vietnamprotesten. In de loop van de jaren 70 keerde ze terug naar de VS om zich in Philadelphia te vestigen waar ze als als maatschappelijk werker aan de slag ging. Momenteel is ze vrijwilliger bij de Church of the Advocate.

Petr Lom
Petr Lom werd in 1968 geboren in Praag, groeide op in Canada en woont tegenwoordig in Amsterdam met zijn partner Corinne van Egeraat. Petr promoveerde aan Harvard in politieke filosofie en werkte als ‘Associate Professor’ in de mensenrechten en filosofie aan de George Soros’ Central European University. Sinds 2003 werkt Peter als onafhankelijk documentairemaker, cameraman en producer, gespecialiseerd in mensenrechtenfilms. Zijn prijswinnende films zijn in meer dan dertig landen vertoond en waren te zien tijdens ruim 250 filmfestivals wereldwijd, waaronder Sundance, Berlinale, Locarno, IFFR and IDFA.

Zijn films: Bride Kidnapping in Kyrgyzstan (2004); On a Tightrope (2007); Letters to the President (2009); Back to the Square (2012); ANA ANA (“I am me” in Arabic, 2013); Burma Storybook (2017) en Angels on Diamond Street (2019).

Corinne van Egeraat
Corinne van Egeraat is een Nederlandse documentairefilmmaker en creatief producent en ze is eigenaar van productiebedrijf ZINdoc (Amsterdam). Sinds tien jaar werkt ze samen met haar echtgenoot, filmmaker Petr Lom.

Petr en Corinne maakten eerder in Egypte twee documentaires over de Arabische Lente, Back to the Square (2012) en Ana Ana (2013), Burma Storybook (2017) in Myanmar. Hun laatste documentaire Angels on Diamond Street gaat over drie inspirerende vrouwen die vechten voor sociale gelijkheid in een Afro-Amerikaanse kerk in Noord-Philadelphia, ging in 2019 tijdens IDFA in première.

Tijdens de huidige Coronacrisis, organiseert Corinne met ZINdoc online ‘impactevenementen’ in de VS, Norwegen en Nederland naar aanleiding van Angels on Diamond Street.

Trailer

This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.