Alsof ík Palestina heb gestolen kijkt naar de verschillende standpunten over kritiek op Israël en antisemitisme, maar ook de verschillende manieren waarop joden anti-semitisme meemaken in Nederland. In de documentaire gaat regisseur Frans Bromet de verschillende perspectieven hierop niet uit de weg. Op zoek naar antwoorden ontmoet de nieuwsgierige Bromet mensen met verschillende standpunten. In hoeverre beïnvloedt de politiek en lobby van Israël de samenleving in Nederland en de manier waarop we antisemitisme begrijpen? En op welke manier zien en kunnen we anti-semitisme in Nederland begrijpen? Naar aanleiding van de documentaire Alsof ík Palestina heb gestolen gaan we in gesprek met regisseur Frans Bromet en diverse sprekers.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

LET OP: Om de documentaire te bekijken en bij het nagesprek aanwezig te zijn, moet je reserveren via de reserveerknop rechtsboven. In de bevestigingsmail staat de code waarmee je de film vanaf 48 uur van te voren gratis kunt bekijken. Het nagesprek wordt gevoerd aan de hand van fragmenten.

Trailer

Achtergrond film:
De meest recente definitie over anti-semitisme luidt: Antisemitisme is discriminatie, vooringenomenheid, vijandigheid of geweld tegen Joden omdat ze Joods zijn (of Joodse instituties omdat ze Joods zijn). In Nederland zijn er volgens het meldpunt antisemitisme van het Cidi in 2019 182 incidenten gemeld en in 2020 135 incidenten. Maar wat is een antisemitisch incident? Kritiek op de staat Israël wordt vaak aangemerkt als antisemitisch gezien vanuit de nieuwe definitie van antisemitisme. Want het is gericht tegen de Joodse institutie Israël. Maar ook veel Joden zelf zijn kritisch over de Israëlische politiek en beleid met betrekking tot de bezetting van de Westelijke Jordaan-oever, apartheid en de blokkade van Gaza, zonder dat ze vijandig zouden zijn tegen Joden. In de documentaire ‘Alsof ík Palestina heb gestolen’ onderzoekt filmmaker Frans Bromet de dilemma’s die samenhangen met het begrip antisemitisme en spreekt hij met diverse mensen uit de Joodse gemeenschap.

Credits

  • Regisseur: Frans Bromet
  • Jaar: 2021
  • Lengte: 56 minuten
  • Taal: Nederlands
  • Ondertiteling: Nederlands