De makers van VPRO Frontlinie gaan in gesprek met collega-journalisten, over de journalistieke dilemma’s bij het verslaan van dit conflict. Hoe achterhaal je wat de waarheid is als je zelf geen toegang hebt tot het gebied? Wie geloof je en hoe bewaak je je onafhankelijkheid en professionele distantie?

Meer over het programma

De oorlog in Gaza verdeelt niet alleen burgers en politici, maar ook nieuwsredacties. Verslag doen over het conflict tussen Israël en Palestina (of moet je ‘de Palestijnse gebieden’ zeggen?) is al snel een mijnenveld, maar hoe doe je dat eerlijk en gebalanceerd als het speelveld niet gelijk is?

Taal is nooit neutraal. Kijk maar naar de kranten en nieuwsberichten: “Raketten worden afgevuurd op Tel Aviv, maar dalen neer op Gaza. Slachtoffers worden aan de ene kant vermoord, aan de andere kant gedood.” En wat voor de één een vrijheidsbeweging is, is voor de ander een terroristische organisatie. Het eerste slachtoffer van een oorlog is meestal de waarheid, zo luidt een oude journalistieke wijsheid. Maar welke woorden kies je dan?

Over de sprekers

Marieke Kuypers is factchecker voor Nieuwscheckers. Ook is ze social media specialist. Haar TikToks over desinformatie worden honderdduizenden keren bekeken. Hiervoor werkte Marieke o.a. als redacteur en social coördinator bij NOS op 3 en NOS Stories.

Sakir Khader is een Palestijnse documentairefotograaf en filmregisseur gevestigd in Nederland. Zijn voornaamste focus ligt op de relatie tussen leven en dood in conflictgebieden, vooral in het Midden-Oosten. Bekend om zijn rauwe maar intieme, filmische stijl, streeft Sakir er altijd naar de poëtische droefheden van het alledaagse leven te belichten.

Abdou Bouzerda is plaatsvervangend eindredacteur bij Bureau Buitenland. Daarnaast treedt hij regelmatig op als Midden-Oosten expert in de media. Eerder schreef hij voor Vrij Nederland en werkte hij als onderzoeksjournalist

Step Vaessen werkte jarenlang als journalist voor onder meer het NOS Journaal. In 1997 werd ze correspondent in Indonesië voor NOVA, de NOS en GPD. Sinds 2006 is ze correspondent voor de Arabische zender Al Jazeera.

Lucas Waagmeester is adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws. Daarvoor correspondent in Turkije, India, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

ProgrammareeksFrontlinie Meet Up

In de week na de uitzending van de Frontlinie documentaire, zetten we - aan de hand van filmfragmenten – het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.