Op 5 september 2021 wordt door burgermeester Femke Halsema in Zuidoost een monument onthuld ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. Voorafgaand aan de onthulling organiseert New Metropolis Zuidoost ‘A Tribute to Nelson Mandela’. Tijdens dit programma, gemodereerd door Jörgen Tjon a Fong, vertellen onder andere Vincent Henar, Noraly Beyer, Kadir van Lohuizen en Ilvy Njiokiktjien over hun bijzondere herinneringen aan de tijd dat Nelson Mandela een onuitwisbare indruk in hun levens achterliet. Daarnaast is er een speciale expositie met beeldmateriaal van ZAM Magazine en met foto’s van Pieter Boersma, Hans Mooren, Sander Veeneman, Kadir van Lohuizen en een aantal amateurfotografen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Vincent Henar is de oprichter van Fra Fra Sound en koestert de bijzondere herinneringen aan Nelson Mandela. De Amsterdamse band, met Surinaamse roots, uit de Bijlmer. De band bestaat sinds 1980 en is enorm geïnspireerd door Afrikaanse muziek en in het bijzonder door veel Zuid-Afrikaanse muziekhelden. De band genoot in de jaren tachtig en negentig mondiale bekendheid en heeft in meer dan 50 landen opgetreden, waarvan drie keer in Zuid-Afrika. In 1994 en 2001 traden zij op als Fra Fra Sound. In 2002 traden zij op als Fra Fra Big Band tijdens het, door de VN georganiseerde, World Environment Summit. Tijdens hun show stonden Nelson Mandela en prins Willem-Alexander op het podium van hun optreden te genieten.

Noraly Beyer was destijds de nieuwslezeres bij de NOS en heeft bijna alle uitzendingen rond de vrijlating van Nelson Mandela verzorgd. Noraly Beyer zal vertellen over deze bijzondere periode en de onuitwisbare indrukken die Mandela bij haar heeft achtergelaten. Daarnaast is zij de voorzitter van de beoordelingscommissie van het monument en zal zij vertellen over het proces van de totstandkoming van het Nelson Mandela Memorial door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng. Het monument is een mix van zeven gezichten van bewoners uit Zuidoost. Het symboliseert de boodschap dat iedereen gelijk is en het belang van gemeenschapszin.

Kadir van Lohuizenen Ilvy Njiokiktjien zijn beide beroepsfotograaf en winnaars van de Zilveren Camera en diverse World Press Photo Awards. Kadir van Lohuizen fotografeert sinds 1988 en inspireert velen met zijn internationaal zeer gewaardeerde en altijd maatschappelijk geëngageerde werk, waaronder zijn recente werk ‘After Us the Deluge’. Vier van Van Lohuizens werken zijn opgenomen in de Rijksstudio van het Rijksmuseum. Hij heeft Nelson Mandela gefotografeerd bij zijn inauguratie als president van Zuid-Afrika in 1994. Ilvy Njiokiktjien was in 2013 de eerste Fotograaf des Vaderlands en fotografeerde in 2007 in Zuid-Afrika (met de titel Born Free) jongeren geboren in 1994, het jaar dat de eerste inclusieve verkiezingen werden gehouden. Ook maakte zij hierover in 2019 de door de VPRO uitgezonden film ‘Mandela’s Generation of Hope’.

Sander Veeneman is professioneel fotograaf/filmmaker en initiator van Sanset Pictures. De wereldberoemde foto van Nelson Mandela die hij in 1994 bij een bezoek aan Nederland maakt, brengt bij Veeneman nog steeds een bijzondere herinnering naar boven: “Mandela pakte mijn hand met twee handen vast en begroette me allerhartelijkst. Terwijl de kamer volliep met extreem brede bodyguards, gaf een bloednerveuze persvoorlichter mij een minuut voor de foto waarop ik mijn hele leven had gehoopt. ‘How do you want me to look?’, vroeg Mandela. ‘Maybe a little serious?’, suggereerde ik voorzichtig. Klik.” De foto van Mandela maakt deel uit van een crowdfundingproject Exposed en is te koop via: http://sanset.org/shop/

Hans Mooren is journalist, fotograaf en liefhebber van Zuid-Afrika. Zijn onderwerpen zijn door de jaren heen vrijwel altijd geïnspireerd door de mensen en ontwikkelingen in de Bijlmermeer. Mooren maakte foto’s van Nelson Mandela bij een van zijn bezoeken aan Amsterdam.

De periode voorafgaand aan de onthulling (augustus/begin september) besteed Cultureel Zuidoost, het collectief van culturele instellingen in Zuidoost: CBK Zuidoost, OSCAM, Foundation, Bijlmerpark Theater, OBA, Imagine IC, Heesterveld en New Metropolis Zuidoost, in hun programmering aandacht aan de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en voormalig president.

Oproep amateurfotografen
Wij roepen hierbij professionele en amateurfotografen op om foto’s in te zenden van Nelson Mandela en zijn bezoek(en) aan Amsterdam. Een selectie hiervan zal tijdens de tribute op de begane grond van New Metropolis Zuidoost aan het Bijlmerplein 876 geëxposeerd worden. Doe je inzending met duidelijke vermelding van je gegevens aan [email protected]