Schrijver en documentairemaker Stephanie Bakker maakte samen met fotograaf en filmmaker Yvonne Brandwijk het multimedia project Future Cities. Het project won in 2017 de eerste prijs Online Journalism Award voor Excellence and Innovation in Visual Digital Storytelling en de derde prijs World Press Photo Multimedia Contest voor Innovative Storytelling.

Tijdens WeMakeThe.City kan je de interactieve expositie van Future Cities bezoeken waar je zelf kunt verdwalen in de steden van de toekomst. Ook zijn er meet-ups door de hele stad, en is er een Grand Celebration op vrijdag 21 Juni met heerlijk eten en muziek waar de protagonisten zelf hun verhaal vertellen en je met ze in gesprek kan gaan.

Hey Stephanie, allereerst: kan je ons misschien wat meer vertellen over Future Cities?
Jazeker, het begon alweer 5 jaar geleden, ik maakte met fotograaf Yvonne Brandwijk een verhaal voor de Volkskrant over Vlisco, een Nederlands bedrijf dat stoffen met mooie prints exporteert naar Afrika. Het leek ons interessant om een tweeluik te maken en ook het verhaal vanuit Afrika te vertellen. Vlisco adviseerde ons naar Kinshasa, de hoofdstad van Kongo af te reizen. We waren in eerste instantie erg verbaasd omdat mode nou niet het eerste was wat we bij Kongo dachten. We dachten eerder aan oorlog en rebellen en armoede. Toen ontdekten we dat Kinshasa een stad is vol met modeontwerpers en elke avond fashion shows, en dat het de stad waar heel Afrika naar kijkt voor de nieuwste fashion trends. We vonden het zo’n gaaf verhaal dat we de multimediale serie Future Cities zijn gestart. Als resultaat: vijf global stories die een nieuwe inzage geven in de opkomende steden van de toekomst.

Wat is volgens jou de kracht van de stad?
Iets wat wij na alle vijf de steden hebben ondervonden is dat elke stad een soort van DNA heeft. Al onze steden zijn post-conflict steden of steden die nog steeds is een land liggen waar conflict is, al hebben we ze daar niet op uitgezocht. Waar het ons om ging is dat het steden zijn waar opnieuw een identiteit wordt gevormd. Ze zijn bijvoorbeeld ooit een kolonie geweest, ze hebben ooit een totalitair regime gekend, of hebben een hele erge economische crisis doorgemaakt, en daar komen ze langzaam onder vandaan. We zagen dat op het moment dat de economie gaat groeien, doordat er meer vrijheid is en er geld en investeerders worden aangetrokken, dat dan het DNA wat altijd al in de mensen heeft gezeten tot bloei komt. Dat proces wordt eigenlijk al in gang gezet zodra er hoop is op iets nieuws.

Wat zie jij daarin als de grootste uitdaging?
Van de steden die we hebben onderzocht merkten we; of je hoort er een negatief verhaal over, of je ziet er cijfers van. En wij willen graag de verhalen achter de statistieken vertellen. We zijn uitgegaan van de kracht van de stad. Iets waarin de stad uitblinkt en iets waarin de stad uniek is. Dat is het startpunt van onze ontdekkingstocht door die voor ons onbekende steden. Vanuit de kracht kom je namelijk vanzelf ook bij al die problemen of uitdagingen terecht. Alleen als je andersom begint, kom je nooit bij de kracht terecht. Dat is misschien wel mijn grootste learning point geweest in dit project.

Hoe draagt Future Cities bij aan het WeMakeThe.City festival?
Waar WeMakeThe.City volgens mij onder andere over gaat is om samen oplossingen te bedenken voor de stad en samen dingen uit te proberen, en daar zo veel mogelijk mensen bij te betrekken. Dat doen we enerzijds aan de hand van een expositie waarin we verhalen vertellen van mensen uit opkomende steden. Daarnaast nodigen we ze ook uit om naar Amsterdam te komen en deel te nemen aan de discussies. Ik denk dat dat heel relevant is in een stad als Amsterdam, waar 178 verschillende nationaliteiten wonen. Als je iedereen wilt aantrekken, moet je ook iedereen vertegenwoordigen. Future Cities voegt een heel internationaal perspectief toe, en verhalen die niet zo vaak gehoord en verteld worden. We brengen de energie, kennis en inspiratie uit opkomende steden over naar hier en door dat te doen willen we mensen triggeren om na te denken over wat Amsterdam kan leren van andere steden wereldwijd, en de mensen er wonen.

Wat inspireert je aan het WeMakeThe.City festival?
Dat het festival zo veel verschillende initiatieven in de schijnwerpers zet. Door al die initiatieven te koppelen en te belichten zet je Amsterdam echt neer als een stad waar zo veel al gebeurt. Dat heeft veel weg van constructive journalism. Je gaat niet uit van wat er niet is, maar wat er wel al is, en je neemt dat als startpunt van je onderzoek. Van daaruit stel je de vraag wat de uitdagingen voor de toekomst zijn. Dat is precies wat WeMakeThe.City doet. Het stelt de vraag: Wat is er al wel, hoe kunnen we dat aan elkaar koppelen en welke weg willen we dat de stad in de toekomst in zal slaan?

Samengesteld door
Annick van Rinsum
Redacteur Podcast
Dit artikel gaat over