Een groene oase in de oprukkende stad: Tolhuistuin geeft een podium aan de verhalen van een veranderend Noord. Van de Fashion Flee Market Amsterdam tot het maken van een wormenhotel met de kids. In deze tuin staan niet alleen mensen, maar ook natuur en dieren centraal. Wij gingen in gesprek met Charlotte Verhoef, cultuurprogrammeur van de Tolhuistuin, over hun bijdrage aan het festival WeMakeThe.City en de waarde van uiteenlopende perspectieven voor de stad.

Wat is de kracht van de stad?
“De kracht van de stad ligt bij de creativiteit die ontstaat door het samenkomen van zoveel verschillende mensen. Deze ontmoetingen zorgen ervoor dat belangrijke thema’s meteen aan het licht komen. Amsterdam Noord is daar een mooi voorbeeld van. Er verandert hier veel en dit wordt beïnvloed door de behoeftes en wensen die de bewoners uitspreken. Bij de Tolhuistuin streven we ernaar om met de verbeeldingskracht van kunst de verhalen van deze bewoners te vertellen.”

Wat voor uitdagingen zie jij als meest urgent voor de stad?
“De kracht van de stad is meteen ook de grootste uitdaging. Doordat zoveel verschillende meningen worden uitgesproken en je vaak vooral bezig bent met je eigen verhaal, is luisteren naar anderen moeilijk. Het is belangrijk om elkaars wensen in het oog te houden. Niet alleen van de mensen trouwens, maar ook de verhalen van dieren en de natuur. Zo organiseren we op zondag 23 juni een kinderprogramma, samen met The Green Living Lab. Hier kun je een wormenhotel bouwen, zaadballen maken en op zintuigelijke ontdekkingsreis gaan. Het is waardevol om natuur in de oprukkende stad te behouden en zowel mensen als dieren een groene en beschutte plek te bieden.”

Hoe dragen jullie bij aan WeMakeThe.City?
“Dinsdag 18 juni kun je hier om twaalf uur even helemaal ontsnappen aan je drukke doordeweekse dag met een gratis introductieles Mindfulness. Op zaterdag organiseren we, naast het kinderprogramma, ook een de Fashion Flee Market Amsterdam. Daarnaast zijn er praatjes over meer circulariteit in de modewereld, van onder andere een kledingbibliotheek. Tijdens Sunday Sounds, op zondag 23 juni, kun je in de tuin genieten van live muziek.”

Welk deel van het festival inspireert jou?
“WeMakeThe.City kaart alle thema’s over de maakbaarheid van de stad aan. Er worden zoveel perspectieven belicht dat je inzicht krijgt in wat er allemaal speelt in Amsterdam. Het is inspirerend om te zien hoeveel verschillende verhalen er in de stad leven. Door het festival kom ik in aanraking met andere onderwerpen zoals veiligheid. Onderwerpen waar ik zelf veel minder bij betrokken ben, maar die wel belangrijk zijn voor mij en voor de stad.”

Wat wil je bereiken met Stichting Tolhuistuin tijdens het festival WeMakeThe.City?
“Het doel tijdens WeMakeThe.City is om onderdeel te zijn van al die narratieven en zowel ons eigen verhaal als de verhalen die wij belangrijk vinden te vertellen. Dit sluit aan bij wat we met Tolhuistuin willen: kenbaar maken dat er een plek midden in de stad is waar bewoners, door middel van kunst, cultuur en natuur, met elkaar in gesprek te kunnen gaan.”

© Esther van der Heijden – Sunday Sounds

 

Samengesteld door
Sjoerd Läubli
Programmamaker Creatieve Industrie