Van afval naar schoonheid, en van verspilling naar duurzaamheid: WeMakeThe.City spreekt met Diana van Dongen. Zij leert ons over het bijzondere Tuindorp Oostzaan, waar zij zaterdag 22 juni een fietsexpeditie zal leiden.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Diana van Dongen en ik ben de eigenaar van Koda Amsterdam in Tuindorp-Oostzaan. Koda Amsterdam is een merk dat accessoires maakt van stoffen die anders weggegooid worden. Ik heb altijd al een passie gehad voor ontwerp en textiel en ik had de wens om een bedrijf te starten waarin duurzaamheid een grote rol speelt . Op Dutch Design Week ontmoette ik De Ploeg die een collectie had gemaakt van de knipresten van meubels en gordijnen. Dat het project maar eenmalig was vond ik zonde van zo’n duurzaam en mooi concept. Ik dacht: dit moet structureel gebeuren. Zo ben ik geïnspireerd geraakt om mijn bedrijf op te zetten: afval omzetten in schoonheid. Naast duurzaamheid is ook het lokale aspect belangrijk. Onze tassen, plaids en kussens zijn ontworpen door Nederlandse kunstenaars en ontwerpers en worden gemaakt door mensen van het naai-atelier van Pantar, werkzaam hier in Amsterdam Noord.

Je organiseert tijdens We.Make.The.City. een fietstour door Tuindorp Oostzaan, waarom heb je voor dit gedeelte van Amsterdam gekozen?
Zelf woon ik al 30 jaar in Amsterdam, maar ik wist al die tijd niet veel van Tuindorp Oostzaan. Door mijn intensieve samenwerking met Pantar ben ik vorig jaar met mijn studio naar Tuindorp Oostzaan verhuisd. Ik geniet van de rust in deze buurt, een voormalig dorp dat ooit voor rust en groen ontworpen is en nu omsloten is door de drukke stad. De sfeer van kleinschaligheid in combinatie met nieuwe spannende initiatieven en bedrijfjes maken de buurt heel bijzonder. Tijdens de fietstocht leren we meerdere van deze nieuwe initiatieven kennen, terwijl er ook aandacht besteed zal worden aan de geschiedenis van Tuindorp.

Nieuwe initiatieven maar ook de geschiedenis van Tuindorp aanhalen, waar gaat de fietstour langs?
De route begint met koffie op Zonneplein 4, waar restaurant Lokaal Spaanders zit, dat binnenkort Vier zal gaan heten. Hier werkt de keuken met de oogst uit de lokale stadslandbouw en de zuivelproducten die de melkboer direct van de boer brengt. Dit restaurant zet dus letterlijk Noord op de kaart en je vindt er Tuindorp op je bord.

Hierna is er een rondleiding in Het Zonnehuis, een prachtig monumentaal pand in de Amsterdamse stijl dat vroeger dienst deed als verenigingsgebouw voor arbeiders. Dankzij Stadsherstel is dit pand weer vol leven met concerten en theatervoorstellingen. Daarna gaan we naar de PuurNatuurTuin, een buurtinitiatief dat een braakliggend terrein heeft omgetoverd in een prachtige tuin met paddenpoel en klauterbomen.

Vervolgens staat de museumwoning van het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan op het programma. Hier kun je zien en ervaren hoe het leven vroeger was. Via mijn studio Koda Amsterdam komen we uiteindelijk bij NoordOogst, een stadslandbouwproject met ontzettend veel initiatieven, zoals een stadstuinderij, een pluktuin, een voedselbos, een wijngaard, een varkensman, een brouwerij en een vlindertuin. Die kan je allemaal bekijken, een paar bezoeken of gewoon lekker bij de biertuin neerstrijken voor een zelfgebrouwen biertje. Inschrijven kan hier!

Met welke boodschap hoop je dat de bezoekers van de fietstocht naar huis gaan?
Tuindorp Oostzaan is nog relatief onontdekt bij veel Amsterdammers, terwijl het zoveel te bieden heeft. Ook heeft deze tocht nu al verbinding tussen de verschillende ondernemingen gecreëerd en dat vind ik heel belangrijk. Niet alleen tussen de ondernemingen en initiatieven onderling, maar liefst ook met de bewoners in Tuindorp Oostzaan. Ik geloof in groei en verbinding in kleine stappen: ondernemingen die niet alleen gaan voor hun eigen hemelbestorming, maar die organische groei beogen door plezier, waardecreatie en het maken van betekenisvolle verbindingen tussen mensen. Met de fietstour kunnen we als Tuindorp Oostzaan laten zien wat er al allemaal gedaan wordt en zullen we bewoners, ondernemingen en geïnteresseerden hopelijk verder inspireren tot verbinding.

Samengesteld door
Annebel Dommer
Programmamaker De Ruimtelijke Stad