Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief: op het gemeentelijk platform Wij Amsterdam zijn al meer dan 400 initiatieven verzameld. Om deze actieve Amsterdammers verder te ondersteunen in hun werk, biedt Pakhuis de Zwijger hen graag een podium. Tijdens de LIVECAST reeks Wij Amsterdam (elke dinsdagavond om 18:30u via dezwijger.nl/live) én door videopitches met initiatiefnemers op te nemen in onze (tot televisiestudio omgebouwde) Grote Zaal.

In aanloop naar de derde LIVECAST van Wij Amsterdam, Samen in de strijd tegen eenzaamheid (19 mei, 18:30u), namen we wederom pitches op van een aantal mooie initiatieven, die zich deze keer specifiek inzetten voor de oudere Amsterdammers onder ons. Zoals Alet Klarenbeek, die met In je Uppie aan de Lijn telefonische groepsgesprekken tussen ouderen organiseert:

Ook Danja Overgaag wil niet dat ouderen in een isolement terecht komen. Zij zette Granny Calls op, waarmee ze mensen activeert en inspireert om de ouderen in hun netwerk vooral te blijven bellen, ook een aantal weken na het begin van de coronacrisis nog:

Floortje Rous gaat zelfs naar de ouderen toe, om daar (op gepaste afstand) interactieve dansperformances te geven. Met Dans voor de Deur biedt zij zo een moment van plezier én beweging (meedansen vanaf het balkon wordt zeker aangemoedigd):

En toen Max Kranendijk en Martijn Canters hun wekelijkse kookdagen met ouderen en studenten moesten stopzetten, startten ze met Oma’s Soep een nieuw initiatief: studenten brengen nu pakketjes met soep, groenten en een kaartje rond bij ouderen die de deur niet meer uit kunnen:

Samengesteld door
Charley Fiedeldij Dop
Dit artikel gaat over