Mensen die naar een abortuskliniek gaan voor zwangerschapsonderbreking, worden steeds vaker belaagd door anti-abortus demonstranten. Het anti-abortus geluid in Nederland groeit, en zo ook het taboe rondom abortus. In gesprek met Eva de Goeij, die met het Abortusbuddy Project de toegang tot veilige en integere abortussen wil beschermen.

Hoi Eva! Kun je iets meer over jezelf vertellen?
“Ik ben Eva de Goeij, 28 jaar, en afgestudeerd neurowetenschapper. Na mijn studie dook ik de onderzoekswereld in en hield ik me al bezig met onderzoek over seksuele verschillen en reproductieve organen. Momenteel ben ik bezig met het Rijkstraineeprogramma en ik werk als onderzoeker op het thema mensenhandel en mensensmokkel. Daarnaast werk ik sinds een jaar als projectcoördinator en woordvoerder van het Abortusbuddy project van de feministische organisatie de Bovengrondse, samen met een mega goed team van vrijwilligers. Dat doe ik dus voornamelijk in de avonden, de vroege ochtenduren, en in het weekend.”

Hoe ben je bij het abortusbuddy project terecht gekomen?
Ik was al betrokken bij de Bovengrondse, maar eigenlijk voelde ik me nog niet helemaal een feminist. Mijn moeder is een feminist en heeft veel gedaan in haar tijd, maar ik wist niet goed wat het inhield. Toen ben ik er veel over gaan lezen, ik ben naar feministische discussieavonden gegaan en heb meegedaan aan de straatnamen actie van de Bovengrondse. Ook hielp ik publieksavonden van de Bovengrondse te organiseren. Gaandeweg ontdekte ik steeds meer de feminist in mezelf. Ik ben een echte doener, dus ik wilde hier graag wat mee doen, maar ik had nog niet echt mijn onderwerp gevonden. Totdat ik vorig jaar een abortus onderging. Mijn abortus viel precies in de ‘Week van het Leven’. Ik woon in Den Haag en onderweg naar mijn afspraak bij de abortuskliniek fietste ik langs de ‘Mars voor het Leven’, een stille tocht tegen abortus en euthanasie. Ik dacht ‘oh my god’, alle mensen die hier nu lopen zijn tegen wat ik nu gaan doen. Terwijl ik juist zo blij ben dat ik dit kán doen. Ik kon niet geloven dat de anti-abortus beweging in Nederland zo groot was. Toen wist ik nog niet wat er nog meer ging gebeuren… Een maand later ging ik namelijk terug naar de abortuskliniek voor een nacontrole. Eenmaal bij de kliniek stond er een man aan de andere kant van de straat met een spandoek en hij schreeuwde: ‘Het is moord! Je gaat naar de hel! Je bent een moordenaar!’ Ik schrok me dood. In de kliniek vertelde ik aan de verpleegkundigen wat er buiten gebeurde, maar zij vertelden mij dat ze er niks aan kunnen doen: het is demonstratierecht en vrijheid van meningsuiting.”

En toen besloot jij hier iets tegen te gaan doen?
“Ja, en in de tussentijd waren er ook verschillende krantenartikelen geschreven over de toename van anti-abortus demonstranten voor klinieken. Dus we gingen met de Bovengrondse en het Humanistisch Verbond aan tafel, want we wilden hier iets tegen doen. Toen hebben we een oproep gedaan met de vraag: ‘Wie wil er vrijwillig een buddy worden van kliniekbezoekers die last ondervinden van anti-abortus demonstranten?’ Dat werd direct enorm opgepakt. In drie dagen tijd hadden we 600 aanmeldingen en na drie weken 3500 aanmeldingen! Het was ongelofelijk mooi om te ervaren dat zoveel mensen het met ons eens waren en hier wat tegen wilden doen. Maar we beseften ook dat dit logistiek en organisatorisch een veel groter project werd dan wat we hadden verwacht. Ineens stond onze telefoon roodgloeiend. We werden gebeld door kranten, televisie, RTL, Jinek, van alles. Vanaf dat moment ging ik de woordvoering en projectcoördinatie doen. Aangezien ik het zelf heb meegemaakt viel alles heel erg op zijn plek.”

Wat houdt het abortusbuddy project precies in?
“In de eerste plaats is het abortusbuddy project een systeem voor mensen die abortus ondergaan en behoefte hebben aan support. Zij worden gekoppeld aan een buddy die hen begeleidt om naar binnen te lopen, om met hen te wachten in de wachtkamer, en weer mee naar buiten te lopen. Dit heeft als doel om intimidatie tegen te gaan. Alle buddy’s waar we mee werken zijn getraind en weten precies waar ze mee bezig zijn. De buddy’s bieden neutrale steun, en beïnvloeden niet iemands keuze. Het gaat puur om de begeleiding van en naar de kliniek toe. In de tweede plaats wil het project abortus beter bespreekbaar maken en het taboe rondom zwangerschapsonderbreking doorbreken. Daarnaast hebben we ook de samenwerking opgezocht met het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. Met behulp van hun kennis hebben we de buddy’s getraind. Daarnaast lijkt abortuszorg in Nederland soms niet transparant en abortusartsen worden niet echt gewaardeerd voor hun werk. Wij willen hier graag verandering in brengen.”

Voor welke uitdagingen sta je?
“De financiën en de personele capaciteit zijn de grootste uitdagingen. We willen het project landelijk uitrollen, want we horen van directeuren en medewerkers van abortusklinieken door heel Nederland dat ze veel klachten krijgen over de anti-abortus demonstranten. Maar dat is nu qua financiën nog niet mogelijk. Fondsenwerving is dus een grote uitdaging.”

Wat verwacht je van het programma?
“Ik denk dat het heel mooi is dat er allerlei verschillende partijen aanwezig zijn die allemaal met dit onderwerp bezig zijn. Zo is er vanuit de politiek Lilianne Ploumen, maar ook Abortion Network Amsterdam is er, die super goed werk doen voor zwangeren die geen toegang hebben tot veilige abortussen. Ik hoop dat ik veel kan luisteren naar de aanpak van anderen en veel kan leren van hen. Dat we met elkaar kennis kunnen delen en verbinding kunnen opzoeken.”

Meer weten? 21 november is Eva de Goeij één van de sprekers bij het programma ‘Baas in eigen buik 2.0’, over het groeiende anti-abortusgeluid in Nederland. Reserveer hier je plek!

 

 

Samengesteld door
Suzan Vermeeren
Online marketeer en videograaf
Dit artikel gaat over