Na weken van sociale isolatie komen steeds meer Amsterdammers uit hun schulp gekropen. Het normale leven komt langzaam weer op gang, de zomer staat voor de deur en brandt met haar genadeloze hitte iedereen zijn huis uit. Geen stukje stad blijft onbenut: sportscholen geven hun yoga klassen op straat, terrassen breiden uit, en op elk stukje groen ligt een picknick kleedje.

Plekken waar we niet mochten komen of die we het liefst wilden ontwijken in de afgelopen maanden worden weer in gebruik genomen: parken, picknicktafels, terrasjes. Zeker met een zomer voor de boeg waarin meer bewoners hun vakantie in eigen land en eigen stad zullen doorbrengen, komt meer druk op de openbare ruimte dan we gewend zijn.

En daar kan het gaan wrikken. Zoals het Parool in een bijzonder interessant artikel stelt: “Van wie is de openbare ruimte? Vraag het een ­jurist, een planoloog, een toerist, een bewoner, een kroegbaas en een gehandicapte en je krijgt telkens een ander antwoord.” Alhoewel voor sommige de coronacrisis op zijn eind voelt en de 1,5 meter maatregelen een formaliteit lijken, is dit voor lang niet iedereen zo. Mensen uit kwetsbare groepen, vanwege bijvoorbeeld hun leeftijd of hun gezondheid, worden sterk beperkt als de drukte in de openbare ruimte toeneemt. En hoe zit het met die andere, soms verguisde en soms bejubelde, gebruiker van de stad: de toerist?

In mijn kijk-, lees-, en luisterlijst vind je een selectie aan programma’s, LIVECASTS en artikelen over dit onderwerp. Sommige zijn gemaakt vóór de coronacrisis, andere dan weer tijdens de crisis. Allemaal geven ze een perspectief op verschillende vragen zoals: Wat is de betekenis van de publieke ruimte en hoe is die betekenis verandert door het coronavirus? Hoe zorgen publieke ruimtes voor sociale cohesie in de stad en hoe zorgen we dat iedereen van deze ruimte gebruik kan maken? Veel kijk- en leesplezier!

Annebel’s Kijklijst: Van wie is de stad deze zomer?

Talk of the Town #128│Waar ontmoeten we de ander nog?
15 JUN 2020│Welke waarde hebben publieke ruimtes in de stad en hoe geven we ze de komende tijd vorm? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Fair Tourism #2│De toekomst van toerisme
20 APR 2020│Wat is de impact van de coronacrisis op het toerisme en welke lessen kunnen we leren? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Annebel’s Luistertip: Van wie is de stad deze zomer?

De Correspondent│De Rudi & Freddie show, Door deze vrouw in stedenbouw zit jij gezellig op een terras.
In deze podcast van de Rudi & Freddie Show hebben ze het over iets waar ze lang geen oog voor hadden, maar wat hun leven sterker bepaalt dan onze koopkracht of de Haagse politiek. Het klinkt misschien saai, maar het is juist fascinerend: stedenbouwkunde.

 

 

Samengesteld door
Annebel Dommer
Programmamaker De Ruimtelijke Stad