Van 13 tot 18 maart organiseerde Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met de coalitie ‘Samen Tegen Racisme’ en andere organisaties en individuele personen die zich voor Amsterdammers inzetten, voor de vijfde keer de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Tijdens deze week hebben we gezamenlijk aandacht gegeven aan de ervaringen met en oplossingen voor discriminatie en racisme, door middel van workshops, filmvertoningen, panel dialogen en kunst.

Films, kunst & muziek

Tijdens de week hebben we een aantal pakkende en belangrijke films en documentaires vertoond. Dit jaar waren deze allemaal in het thema van dekolonisatie. The Battle of Algiers, toont de harde en complexe realiteit van de bewapende verzetstijd in Algerije tussen 1954 en 1957. Moeder Dao, belicht de raciale hiërarchie in koloniaal Indonesië. Neptune Frost roept op om door middel van technologie en verbintenis gezamenlijk een stand te maken tegen imperialistische en koloniale machten.

In het kader van kunst hebben we, samen met de organisatie Asian Raisins, een foto expositie vertoond over de ervaringen met racisme en discriminatie van Nederlanders met Aziatische roots. Ook hebben we een panel dialoog gehouden over het Dekoloniseren van Beeldtaal. Net zoals de afgelopen jaren is de Week Tegen Racisme afgesloten met de muziek van Afrogrooves.

Workshops & panel dialogen

Ook dit jaar werden zoals gewoonlijk vele workshops gehouden rondom het hoofdthema racisme. Bijvoorbeeld de workshop Racisme bij Kinderen, Hybride Identiteiten, Racisme Raakt!, Impact op mentaal welzijn, de Afrikaanse Filosofie van Ubuntu en het gesprek tussen de Afro-Surinaamse en Hindoestaans-Surinaamse gemeenschappen. Al deze workshops gaven deelnemers tools om alledaags racisme te herkennen en om op een juiste manier te handelen.

Naast de workshops hebben we meerdere panelgesprekken georganiseerd. Dit jaar spraken we over de Dekolonisatie van Queer, BIPOC en Trans-personen, de Excuses voor het Slavernijverleden en Herstelbetalingen, Solidariteit met de Anti-Apartheidsbeweging in Palestina en een paneldialoog over het ‘Re-claimen van Oost en Zuidoost Aziatische (On)-Zichtbaarheid’.

Netwerk Diner & Community

Op donderdag 16 maart vond het netwerk diner van de Week Tegen Racisme plaats. Sprekers en partners waren uitgenodigd voor dit event. Het diner was in aanloop naar de festivalavond waarmee wij de Week Tegen Racisme bij Pakhuis de Zwijger hebben afgesloten.

Op de zaterdag erna, 18 maart, verzamelden honderden mensen op de Dam om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. Verschillende sprekers kaartten onderwerpen zoals vluchtelingenhaat, moslimdiscriminatie, anti-zwart racisme, anti-Aziatisch racisme, trans- en homofobie, validisme en klassisme aan. De tocht begon op de Dam en eindigde bij het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, de brassband Ritmo entertainment zorgde voor een feestelijke sfeer tijdens de tocht. De Engelse activist en hip-hop artiest, Lowkey sloot de demonstratie af met een speech en een optreden aan het einde van de tocht.