Op 11 januari ontvingen wij in Pakhuis de Zwijger de lijsttrekkers van de vier grootste Amsterdamse partijen, voor de aftrap van de verkiezingscampagne, maar vooral om aan hun het Nieuw Amsterdam Manifest 2022-2030 aan te bieden. In drie gespreksrondes ging moderator Lynn Zebeda in gesprek met Rutger Groot Wassink (GL), Reinier van Dantzig (D66), Claire Martens (VVD) en Marjolein Moorman (PvdA) over de grote vragen van onze tijd en hun kijk op het Amsterdam van morgen. We spraken over de wooncrisis, over de klimaatcrisis en over de samenhang in de stad. Gedurende de avond spraken denkers over hoe we de stad beter kunnen maken, op weg naar een Amsterdam van, voor, en door iedereen.

Kijk de gehele uitzending nu terug!

Het Nieuw Amsterdam Manifest 2022-2030
In twintig brainstormsessies en tien programma-avonden met ruim vijfhonderd bewoners – experts en ervaringsdeskundigen, is de basis gelegd voor het Nieuw Amsterdam Manifest. Het Manifest biedt een advies aan de stad Amsterdam en dient als een inspiratie voor en een oproep aan de formerende partijen van ons stadsbestuur in de komende twee coalitieperiodes. In het Manifest wordt de burger centraal gesteld en nemen we ter harte dat we alleen door middel van gelijkwaardige samenwerking met Amsterdammers tot een duurzame, sociale en inclusieve toekomst kunnen komen. Een document vol aanbevelingen voor de gemeente op basis van onze eigen ambities!Klik hier om het Nieuw Amsterdam Manifest te downloaden.

Aan tafel met de lijsttrekkers van de vier grootste partijen
Reinier van Dantzig (D66), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Claire Martens (VVD) en Marjolein Moorman (PvdA) kregen op deze avond het Manifest aangeboden, waarna ze in drie rondes hun ambities voor de komende periode bespreken. In de eerste ronde ging het over hoe we de samenhang in de stad kunnen versterken; de tweede ronde stond in het teken van de verduurzaming van de stad; en de derde ronde ging over de woningbouw in Amsterdam.

“De stad is niet van steen, zij wordt gedragen door de mensen.”
Ook Stadsdichter Gershwin Bonevacia was aanwezig tijdens de seizoensopening op dinsdag 11 januari. Speciaal voor deze avond schreef hij een gedicht over de stad Amsterdam en voordat hij het stokje overdraagt aan een nieuwe stadsdichter, stond hij nog een keer bij ons op het podium. Bekijk de hele voordracht hieronder terug.

Oproep Imane Valk aan lijsttrekkers van Amsterdam
Imane Valk is oprichter van de kindercoalitie Jong Plein ‘40–’45, Erfgoeddrager van Koloniale Sporen in mijn Buurt en voormalig lid van de Amsterdamse Kinderraad. Ze zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin de ideeën van kinderen worden meegenomen. Voor deze uitzending gaf zij een boodschap mee aan alle lijsttrekkers van Amsterdam:

“Luister naar de toekomst. Geef ruimte aan de stem van kinderen en jongeren. Neem onze stem serieus en doe er écht iets mee. Structureel doormiddel van een kinderraad en jongerenraad in elk stadsdeel in Amsterdam.

Een stad waarin iedereen gelijk is, waarin we elkaar in ieders kracht zetten, waar we er voor elkaar zijn. Een stad waarin het samenleven als uitgangspunt wordt genomen.

We moeten elkaar helpen, verder brengen en onze talenten ontwikkelen. We verdienen allemaal een gelijke, eerlijke kans. Dat bereiken we alleen als we naar elkaar omkijken met een nieuwe blik. Een blik die niet uitgaat van waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of welk geslacht je hebt. Maar een blik die uitgaat van wie je bent, wat je talenten zijn en wat jij kan doen om de wereld te verbeteren.

Dat is mijn advies. Geef kinderen en jongeren een stem. Kom op voor een veilige, eerlijke en duurzame stad waar iedereen tot zijn recht komt. Kijk naar vandaag met een blik op de toekomst.

Wees barmhartig, heldhaftig en vastberaden.”