Op dinsdag 21 mei vond de zevende editie plaats van de jaarlijkse talkshow De Staat van de Stad in een uitverkochte Grote Zaal van Internationaal Theater Amsterdam. Centraal stond het thema ‘de identiteit van Amsterdam’, dat werd besproken tegen de achtergrond van de laatste trends binnen de stad, zoals geduid door het bureau OIS van de Gemeente Amsterdam. Het programma werd besproken in Het Parool en door Nu.nl en werd live uitgezonden op televisie door Salto.

Foto’s door Maarten Nauw.

Het gaat goed met Amsterdam, maar de groei moet beter worden verdeeld
Het programma, onder moderatie van Natasja van den Berg, bevatte bijdragen van Bas Heijne (schrijver en columnist), Touria Meliani (wethouder Kunst & Cultuur Amsterdam), Geert Mak (schrijver en journalist), Nazmiye Oral (actrice en schrijver), James Kennedy (decaan University College Utrecht), Halleh Ghorashi (hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU), Malique Mohamud (Correspondent Straatintellect en schrijver), Barbara Baarsma (directievoorzitter Rabobank Amsterdam), Corinne Vigreux (co-founder TomTom), Rahma el Mouden (founder MAS Dienstverleners), Jeroen Slot (hoofd Onderzoek bij OIS, Gemeente Amsterdam), Quirinus (rapper & zanger) en 22xLoud (Amsterdams muziekcollectief). Algemene conclusie van de avond: het gaat goed met Amsterdam, maar de sterke groei van het hedendaagse, ‘superdiverse’ Amsterdam komt nog niet per se ten goede aan alle bewoners van de stad. Vooral hoogopgeleide Amsterdammers profiteren van de welvaart, daarnaast is er sprake van sterke segregatie binnen belangrijke maatschappelijke domeinen als zorg, onderwijs en huisvesting.

Over de organisatie
De Staat van de Stad 2019 was een co-productie van Pakhuis de Zwijger, Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Gemeente Amsterdam IOS in samenwerking met de Rabobank Amsterdam.

Kijk hier De Staat van de Stad 2019 terug.

Samengesteld door
Maurice Seleky
Dit artikel gaat over