Imane Valk ontvangt na haar onderscheiding van de Nieuw Amsterdam Prijs 2021 in Pakhuis de Zwijger, nu ook de onderscheiding mbt Kinderprijs 2021. De 13-jarige Amsterdamse kreeg een onderscheiding voor haar inzet om de stem van jongeren te laten horen.

Imane zet zich op allerlei manieren in om de stem van jongeren te laten horen. Ze zat in de eerste Amsterdamse Kinderraad, is oprichter van kindercoalitie Jong Plein ’40-’45 en ze is Erfgoeddrager van Koloniale Sporen in mijn Buurt; bovendien werd ze ‘Amsterdammertje van het jaar’. Met die titel was ze een graag geziene gast bij talkshows en debatten om de stem van de jeugd te laten horen. Ze zet zich vooral in tegen ‘hokjesdenken, racisme en discriminatie en vóór gelijke kansen’.

Met Kindercorrespondent Tako Rietveld als presentator werd de prijs uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het doel van de Nationale vfonds Kinderprijs is om jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving.

Met de Nationale Kinderprijs Award wint de Amsterdamse een bedrag van 1000 euro, dat ze mag besteden aan een van haar initiatieven, zoals Jong Plein ’40-’45, een kindercoalitie bestaande jonge Amsterdammers die zich inzetten voor stadsdeel Nieuw-West. De coalitie hielp dit jaar bij de vrijheidsmaaltijd en bij het uitdelen van ramadanpakketten.

Imane hoopt een deel van het geld te kunnen besteden aan het opzetten van een kinderraad in Nieuw-West. Imane: “Zodat onze stemmen blijvend gehoord worden.”

We hoeven in ieder geval niet te vrezen dat Imane na het winnen van al die prijzen achterover gaat leunen. “Mijn uiteindelijke doel is premier worden van Nederland, want dan kan ik nog veel meer doen om te zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft.”

Samengesteld door
Fenno Verdaasdonk
Hoofd Marketing en Communicatie
Dit artikel gaat over