Dit jaar doet New Metropolis Nieuw-West (NMNW) voor het eerst mee aan de Amsterdamse Museumnacht. Zaterdag 6 november van 19:00 tot 00:00 waant NMNW zich een museum met een avondvullend programma vol reuring en vermaak. Centraal staat de nieuwe foto expositie Rondje Sloterplas van fotograaf Karin van de Wiel.

Programma
> 19.00 – Opening van de ruimte met o.a. muziek van Osdorp Tapes

> 20.00-21.00 – Talkshow waarin makers uit Nieuw-West met hun eigen werk en verhalen reageren op de nieuwe expositie van Karin van de Wiel. Hoe is het om in Nieuw-West kunst te maken? Met Fouad Lakbir en Perrine Philomeen en Karima Aissaoui

> 21.00-00.00 – Zine Workshop over Nieuw-West met Kenneth Geurts

> 21.00-22.00 – Muziek van Osdorp Tapes

> 22.00-00.00 – Amsterdam Nieuw-West Karaoke Songfestival met Jochen Riester

Kortom: het wordt een vrolijke bende! Via onze programmapagina kun je je aanmelden om langs te komen. Buurten bij de buren is ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij onze overburen in het Van Eesteren Paviljoen (1 min. lopen), of bij onze iets verder gelegen buren in De Appel (10 min. fietsen). En gluur vooral naar binnen bij Het Kijks (op 5 min. loopafstand), als je toch bezig bent.

Foto Expositie Rondje Sloterplas
We trappen de avond af met de opening van de nieuwe solo-expositie Rondje Sloterplas (tot 11.01.2022 in NMNW te bezichtigen) van fotograaf Karin van de Wiel. Karin is zelf woon- en werkachtig in Nieuw-West. Middels twee fotografieprojecten presenteert zij haar perspectief op het stadsdeel. In haar werkt houdt ze zich bezig met de ruimtelijke omgeving van Nieuw-West, de bewoners en de relatie tussen beide. Aldus Karin: “Er is niet één Nieuw-West; het is zo’n divers stadsdeel. Ook bestaat ‘de’ bewonder niet; inwoners van Nieuw-West zijn niet monolithisch. Ik toon wat ik zie en ervaar in Nieuw-West.”

In het eerste project Rondje Sloterplas (2021), waar deze expositie haar naam aan ontleent, toont Karin een momentopname in de geschiedenis van de voor Nieuw-West iconische Sloterplas. Gedurende een aantal maanden heeft Karin meerdere ‘rondjes Sloterplas’ per week gelopen, uiteraard met camera in de aanslag, om zo in gesprek te raken met mensen en portretfoto’s op locatie te schieten.

In het tweede project Waar de stad de rand raakt (2020 – heden) zoekt Karin de grenzen van Amsterdam Nieuw-West op. De expositie in NMNW kan worden gezien als een tussentijdse presentatie van dit nog lopende project. Aldus Karin over de grensgebieden tussen stad en rand: “Dit zijn plekken die voortkomen uit een utopische toekomstvisie, maar inmiddels in verval zijn geraakt. Zo was de Osdorperpolder ooit bedoeld als centrum voor tuinbouw, waar stadsbewoners verse groenten konden kopen. Nu is het een gebied met grote autosloperijen en vervallen kassen de dienstdoen als caravanstalling.”

Talkshow met makers uit Nieuw-West (20:00-21:00)
Aan de hand van het werk in de expositie Rondje Sloterplas gaan verschillende makers, waaronder fotograaf Karin van de Wiel, met elkaar in gesprek over Amsterdam Nieuw-West. Hoe is het om hier als maker actief te zijn? Hoe om te gaan met de veranderingen in het stadsdeel? En klopt de huidige beeldvorming rondom Nieuw-West eigenlijk wel? Verhalenverteller Fouad Lakbir zal het gesprek modereren en ook zijn eigen blik werpen op de zaak. Daarnaast zijn te gast: allround creative en fashion stylist Perrine Philomeen en schilder en schrijver Karima Aissaoui.

Zine Workshop (21:00-00:00)
Eén nacht; één zine. Gedurende de avond werken we toe naar een Nieuw Nieuw-West Zine. De inzichten die worden opgedaan tijdens de talkshow met makers uit Nieuw-West kunnen direct worden verwerkt in de zine. Met behulp van analoog knip- en plakwerk scheppen we zo met elkaar een nieuw beeld van het stadsdeel. Duizendpoot Kenneth Geurts neemt hierbij de creatieve leiding in het live én digitaal verwerken van al het materiaal tot een (on)samenhangend geheel.

Amsterdam Nieuw-West Karaoke Songfestival (22:00-00:00)
Vanaf 22:00 knallen we nog even door met karaoke. Dit doen we met de helpende hand van karaokefanaat Jochen Riester. Via het volgende formulier kun je je opgeven om zelf ook een lied te knallen: https://forms.gle/fRysEHvkj6nN5UrG7. Helemaal tof als dit een lied is met een verhaal. Woon je bijvoorbeeld zelf in Nieuw-West en heb je een specifiek lied waardoor je moet denken aan je buurtje? Of luister je altijd naar hetzelfde nummer tijdens jouw ‘rondje Sloterplas’?

Muziek van Osdorp Tapes
Gedurende de hele avond zal het artiestenduo Barris Akardere en Jurriaan Pots, actief onder de noemer Osdorp Tapes, de leegte vullen met tunes uit Nieuw-West.

Rookmachine
Om reuring en vermaak te garanderen.