Organiseer je een spontane borrel, mis je een aubergine tijdens het koken of heb je ineens zin in een zak chips? De oplossing is daar; binnen 10 minuten gaat de bel en staat er een tas voor je deur. Vorige week praatten we over de invloed van flitsbezorging op onze samenleving.

Om 20.00 opent moderator Nienke La Rive Box het programma vanuit een overvolle IJzaal. ‘Willen jullie iets drinken?’ vraagt ze de eerste sprekers van de avond, ‘dan bestellen we het even en is het er als het goed is over 10 minuten.’ Gedragswetenschapper Reint Jan Renes neemt genoegen met zijn glaasje water, managing director Gorillas Benelux grijpt daarentegen zijn kans en bestelt een cola zero.

Er ontstaat direct een levendig, en af en toe verhit, gesprek. Zo ziet Sadik flitsbezorging als een manier van mindful consumeren, terwijl Reint Jan Renes vooral verbaasd is over de komst van een dienst die in zijn ogen niet in lijn staat met duurzaamheidsplannen op de lange termijn. Anna Beerends verkondigt haar scriptie die de invloed van technologieën zoals flitsbezorging op ons idee van tijd behandelt. Een interessant verhaal dat een extra laag krijgt als ze vertelt over haar eigen ervaring als flitsbezorger, een bijbaan die zij vooral als bevrijdend ervaart. Filosoof Lisa Doeland maakt een vergelijking met haar eigen onderzoek naar afval; we denken tegenwoordig alleen nog aan het heden en hebben geen zicht meer op het verleden, de toekomst of plekken op afstand. Publicist en historicus René Koekkoek maakt zich vooral zorgen om de sociale smeerolie die opraakt als we elkaar niet meer hoeven te ontmoeten op plekken als de supermarkt.

Het laatste gesprek zoomt in op de invloed op het individu. Volgens de reclame van Flink hoef je een kind nu nooit meer een ‘nee’ te verkopen, maar wat maakt dat van ons?

Jessie van Hattum, aanwezig in de zaal, tekende tijdens het programma mee. Haar creatie, in cartoon-stijl, geeft de inhoud en verschillende lijnen van het gesprek van de avond duidelijk weer.

Nieuwsgierig geworden naar de hele aflevering? Kijk hem hier terug!