Doe mee aan de Innovatielabs Hackathon: Open Cultuurdata – een nieuwe manier om culturele live events aan te kondigen, vindbaar te maken en te verspreiden en nieuwe publiek(en) te vinden. Wil jij een bijdrage leveren aan de manier waarop de culturele sector in de toekomst kalenderdata en evenementregistraties met elkaar en het publiek kan delen? Ben je een software ontwikkelaar, creative coder of heb je ideeën over hoe een gemeenschappelijke cultuuragenda eruit kan zien? Of ben je een culturele instelling die haar evenementen beter wil ontsluiten en een groter publiek wil bereiken? Doe dan mee aan de Innovatielabs Hackathon Open Cultuurdata in de Skybar van het Microlab met wijds uitzicht over Eindhoven. Tijdens de hackathon bedenken we nieuwe formats om videoregistraties en kalenderdata op slimme wijze bij het publiek te krijgen. We bouwen samen aan nieuwe toepassingen van open standaarden om live events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren. Meld je hier aan!

Voor wie: voor hippies, hackers & hustlers: oftewel, iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en innovatieve technologie!

Wanneer /Waar: donderdag 27 & vrijdag 28 oktober 10:00 tot 18:00 – Publieke eindpresentaties vrijdagavond 28 oktober van 18:00-20:00 – Locatie: Skybar Microlab in Eindhoven.

Wat is het probleem?

Door de corona-maatregelen heeft het culturele veld flink moeten improviseren om het publiek te kunnen blijven bedienen en het hoofd boven water te houden. Het aantal livestreams en registraties van debatten, voorstellingen en concerten is sterk gegroeid. Om dit te blijven doen en dit aanbod duurzaam te ontsluiten, ontbreekt het echter veel organisaties aan kennis en kunde. Er is geen consensus over welke standaard voor archivering en evenementdata te gebruiken waardoor het duurzaam opslaan en terugvinden van producties lastig is. Bij deze hackathon worden deze nadelen onderzocht en wordt gewerkt aan een duurzame manier om digitaal aanbod eenvoudig toegankelijk te maken voor een groot publiek. De hackathon biedt creatieve input voor de beste oplossing.

Wat is de hackathon precies?

Bij een hackathon wordt er in kleine groepjes gewerkt aan een creatieve oplossing voor een probleem. Je gaat dus een probleem ‘hacken’. Omdat het probleem waar we aan werken datagedreven is zal de oplossing ook een digitale oplossing moeten zijn. Dat betekent NIET dat je tijdens de hackathon alleen maar achter je laptop hoeft te zitten.

De partners van dit project zijn NPO, Beeld & Geluid, Waag, PublicSpaces, InScience, Tetem, Pakhuis de Zwijger, Dutch Composers Now, STRP en VPRO. Zij hebben kalenderdata en registraties verzameld om mee aan de slag te gaan gedurende dit weekend.

Tijdens de hackathon doorloop je een creatief proces waarbij je gaat kijken naar behoeften van gebruikers, culturele instellingen en programmamakers, en prototypen gaat bouwen en uiteindelijk een oplossing voor het gekozen probleem oplevert. Je werkt bijvoorbeeld aan een nieuw soort uit-agenda over specifieke onderwerpen als kunstmatige intelligentie of experimentele jazz; een wetenschaps tv-kanaal; een innovatieve manier om publieke events te ontdekken of een livestream gids als alternatief voor een avondje lineair tv-kijken. Of je verzint natuurlijk lekker zelf met jouw team wat je uit de Open Cultuurdata wilt halen.

Waarom een hackathon?

Het voornaamste doel van de hackathon is om snel en slim te innoveren op basis van verschillende perspectieven. We zijn op zoek naar een creatieve en out-of-the-box oplossing om ervoor te zorgen dat er een duurzame manier wordt gevonden om agenda en registratiedata te kunnen verzamelen en toegankelijk te maken. De hackathon is een erg geschikte manier om dit te doen omdat verschillende mensen vanuit de industrie gezamenlijk werken aan een aantal oplossingen.

Wat zit er in voor jou?

Een heleboel! Naast de kans om mee te denken over evenementkalenders van de toekomst is de hackathon een leerzame ervaring. Begeleid door ervaren coaches uit de culturele sector ga je samen met een groep enthousiastelingen nadenken over innovatieve oplossingen voor een interessant probleem. Het is daarnaast enorm goed voor je netwerk omdat je veel gelijkgestemden leert kennen die op spannende plekken in het Nederlandse culturele veld werkzaam zijn. Ook kan de hackathon een kans zijn, voor jou als ondernemer om iets te starten op basis van de open cultuurdata of voor jou als werknemer bij een culturele organisatie om nieuw publiek te vinden met jouw huidige programmering.

Tot slot breng je twee dagen door op één van de mooiste locatie van Eindhoven, met heerlijke lunch, diner en borrels en is er de kans om je plan te presenteren aan het grote publiek van de Dutch Design Week op vrijdagavond.

MELD JE AAN

Als je denkt JA! ik doe mee, meld je dan aan via onderstaande link vóór 16 september.

https://blocksurvey.io/survey/14nyBZqVzBmRAchPKC8aq6u72or6wR8Ln2/6b10f9d7-c582-4f2f-bf16-aa78e59b9e58/r/o

Of, als je eerst meer wil weten neem dan contact op met Paulien Dresscher [email protected], Max Tiel [email protected] of Keye Wester [email protected]

De selectie voor deelname zal gemaakt worden uiterlijk in de eerste week van oktober.

* Deze Hackathon is onderdeel van de Innovatielabs. Wil je meer weten kijk dan op https://innovatielabs.org/

Samengesteld door
In samenwerking met