5 november komt het boek Ik & seks van Belle Barbé uit. Dit boek gaat over alles wat jongeren zouden willen weten over seks en seksualiteit. Hoe werkt mijn lichaam? Hoe begin je met en over seks? En hoe heb je seks die fijn is voor jullie allebei? Met de nadruk op het feit dat seks vooral leuk en lekker is. Naar aanleiding van het uitkomen van dit boek vindt 12 november het programma ‘sekspraat’ plaats in Pakhuis de zwijger. In dit interview geeft Belle Barbé vast een voorproefje.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik noem mezelf meestal specialist seksuele opvoeding of expert op het gebied van jongeren en seksualiteit. Ik studeerde pedagogiek en later sexuality studies in San Francisco. Door de combinatie van deze twee studies weet ik nu alles over seksuele opvoeding. Ik ben de afgelopen jaren zelf veel seksuele voorlichting gaan geven. Buiten de voorlichting aan jongeren geef ik ook trainingen aan ouders en docenten of mensen die met jongeren werken over seksualiteit. Seksualiteit begint al bij de geboorte dus ik vind dat je al heel vroeg moet beginnen met een vorm van seksuele voorlichting/opvoeding. Samen met Marilyn Sonneveld heb ik wipsite.nl opgezet en nu komt mijn boek Ik & seks uit.”

Hoe komt het denk je dat jij zo open over seks kan praten en daar zoveel mee bezig bent?
“In groep zeven en acht ging mijn spreekbeurt over de puberteit, ik was altijd al met deze thema’s bezig en kon er makkelijk over praten. Ik merkte dat mijn klasgenoten dat niet konden. Dat vond ik interessant en ik dacht toen al, misschien moet ik daar wel iets mee doen. Mijn ouders zijn altijd wel heel open geweest dus daar zal het ook mee te maken hebben. Mijn moeder denkt dat het komt doordat ik bij de geboorte van mijn broertje was toen ik zeven was. Voor mij is seksualiteit gekoppeld aan zoveel verschillende facetten van het leven, iedereen ervaart het maar erover praten is nog steeds een taboe en dat vind ik fascinerend.

Het programma is ontstaan naar aanleiding van het uitkomen van jouw boek Ik & seks, kun je daar iets over vertellen?
“Tijdens mijn studie ben ik begonnen met Marilyn Sonneveld aan wipsite.nl, wij misten iets over plezier in seks en daarbij ook iets wat er mooi uit zag. Dat heb ik ook van huis uit, mijn moeder is kunsthistoricus, ik zie de waarde van de combinatie tussen een onderwerp dat taboe is en kunst. Met het boek heb ik dan ook specifiek gekozen voor een bepaalde stijl en dus een bepaalde illustrator. Merel Corduwener maakte de illustraties bij mijn boek”

Waarom moest er naast wipsite ook dit boek komen?
“De motivatie voor beide projecten komt overeen, toch zijn het wel twee verschillende dingen. Ik denk dat het boek andere mensen aanspreekt. Wipsite bekijk je eerder als je alleen bent en nieuwsgierig. Ik hoop dat het boek bij mensen in huis kan liggen of gegeven kan worden en dat het een gesprek kan starten of gemakkelijker kan maken tussen ouders en kinderen. Dit boek is een complete vraagbaak over seks en seksualiteit voor jongeren. Alle aspecten, verschillende vormen en combinaties komen er in voor. Het boek wordt ondersteund door quotes van jongeren zelf.”

Wat verwacht je van het programma?
“Ik denk dat het een mooi moment is om met een aantal inspirerende mensen samen te komen om over dit onderwerp te praten. De sprekers die deze avond mee komen praten zijn een goede aanvullingen op elkaar. Mijn boek gaat vooral over de situatie thuis bij jongeren.Vaak zie je dat ouders een keer ‘het gesprek’ voeren met hun kinderen waarin het vooral gaat over dat je moet oppassen. Op het moment dat je dan echt gaat beginnen met experimenteren is er weinig informatie en dan is seks iets wat volwassenen wel de hele tijd doen maar aan jou wordt vooral verteld dat je moet oppassen. Ik hoop dat we er deze avond open over kunnen praten met elkaar en dat we het kunnen hebben over dat seks in de basis iets leuks is!”

Meepraten over jongeren en seks? Kom dan op 12 november naar het programma ‘sekspraat’ Reserveer hier je plek.

 

Samengesteld door
Belle Lammers
Stagiair Programmamaker Creatieve Stad
Dit artikel gaat over