Dertien jaar na de opening van Pakhuis de Zwijger opende op dinsdag 24 september 2019 de deuren van de dependance New Metropolis Zuidoost aan het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. Dit gebeurde met een feestelijke programmering waarbij bewoners, ondernemers, bestuurders en andere betrokkenen samen kwamen.

De avond begon met de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia die in een gedicht een beschrijving geeft van stadsdeel Zuidoost. ‘Hier kom je overal wel een beetje van jezelf tegen, hier is liefde, amor en lobi, hier leggen we wegen naar de toekomst.’ New Metropolis Zuidoost wordt een plek om fysieke en sociale ontwikkeling van Zuidoost te bespreken en mensen samen te laten komen.

‘Zuidoost gaat veranderen en wij moeten daar bij zijn’, zegt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger. Ellen Nieuweboer, projectdirecteur Gebiedsontwikkeling van de Gemeente Amsterdam, vult aan dat Zuidoost een gebied moet zijn en blijven voor iedereen en dat in New Metropolis Zuidoost het gesprek met elkaar moet worden aangegaan.

Iedereen is de gehele avond erg positief over de komst van New Metropolis Zuidoost en kijkt uit naar wat deze dependance van Pakhuis de Zwijger teweeg gaat brengen. Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse wethouder Sociale Zaken, Democratisering en Diversiteit, is de enige deze avond die een kritische noot plaatst. Of eigenlijk is hij juist kritisch over de afwezigheid van New Metropolis Zuidoost in het verleden: ‘Een plek als New Metropolis Zuidoost had er wel wat eerder mogen zijn, ik denk dat zo’n plek heel belangrijk is voor de stad.’

Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, vindt de komst van New Metropolis Zuidoost magisch. Zij weet te verwoorden hoe in ieder geval veel bewoners in de zaal zich voelen over de ontwikkelingen in Zuidoost. ‘Iedereen is hartstikke welkom in Amsterdam Zuidoost, maar alsjeblieft, kom niet over ons heen walsen. Wees welkom, maar neem een rugzak met veel respect mee, dan geven wij dat met veel liefde terug.’ Ze kreeg een groot applaus uit de zaal voor haar bijdrage.

Een andere spreker die deze avond een groot applaus kreeg vanuit de zaal was spoken word artist Sydney Lowell. Zij vertelde hoe het stadsdeel steeds populairder wordt, maar vroeg zich af wie er zal profiteren van deze toenemende populariteit. Sydney vroeg de zaal om na te denken over wie er eerder was en hen niet te vergeten.

Het openingsritueel werd verricht door wethouder Groot Wassink en stadsdeelvoorzitter Jadnanansing. Er werd geproost en bij het klinken van de glazen werd de dependance officieel voor geopend verklaard. Hierna sloot Gershwin Bonevacia de avond af met de woorden ‘Er is hier liefde. Dus kom met liefde’.

Over New Metropolis Zuidoost
New Metropolis Zuidoost is de dependance van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam Zuidoost en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost, CBRE Global Investors, Wonam, Johan Cruijff Arena, AM, Ballast Nedam Development, Doniger Urban Development, Stichting Hondsrugpark, Equinix, Camelot Europe en Amsterdamse Poort. New Metropolis Zuidoost is gevestigd aan het Bijlmerplein 876 in Amsterdam. newmetropoliszuidoost.amsterdam

 

Samengesteld door
Annabel Bänffer
Stagiair Communicatie