Op 8 februari is de OBA 100 jaar! Om dit jubileum te vieren is er 100 dagen lang door de hele stad feest, beginnend met een groot spektakel. In het weekend van 9 en 10 februari pakt de OBA uit met het Grote Maakplaatsweekend, waar jong en oud makers kunnen worden.

Iedereen is een maker, dat vindt Maakplaats 021. Een project in de OBA in samenwerking met Waag, Hogeschool van Amsterdam en Pakhuis de Zwijger. Maakplaats 021 is een speelkamer waar kinderen uit de buurt aan de slag gaan met maatschappelijke vraagstukken en waar zij hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontplooien. Zo kun je alles leren over 3D-printen, coderen met Micro:bits of houtsnijden met de lasersnijder.

Tijdens het Grote Maakplaatsweekend, in de Centrale OBA Oosterdok, zijn er verschillende workshops voor jong en oud. Ontwerp je eigen GIFje, maak een led-knuffel voor op je tas of kleding zodat je in het donker goed zichtbaar bent en werk mee aan een groot letterkunstwerk met Artbots. Wie is er sneller, mens of machine? Neem het op tegen een zelfrijdende auto en denk na over de toekomst van deze auto’s in de stad. Op zaterdag is het extra feest, want dan is de grote rebelse voorleesestafette.

Pakhuis de Zwijger is een van de partners van Maakplaats 021 en zetten we onze kennis in om jong en oud te laten zien dat iedereen de buurt en daarmee ook de stad maakt. Zo worden de OBA-coaches meegenomen in de filosofie van het stadmaken en hebben we programma’s ontwikkeld die kinderen hun buurt leert kennen en ze inzicht geeft in hoe hun directe leefomgeving in elkaar zit en welke zaken zich daar allemaal afspelen. Bij het grote Maakplaatsweekend kunnen we natuurlijk niet ontbreken, dus kom samen met ons bouwen aan de stad van de toekomst! Hoe zullen buurten en steden er in de toekomst uitzien? En wat mag er echt niet ontbreken in een stad? Bouw het hele weekend mee aan de stad van de toekomst en bedenk zelf waar de grote parken komen of hoe de schoolpleinen er over 100 jaar uitzien!

Kom langs bij het Grote Maakplaatsweekend en ontdek de ontwerper/uitvinder in jou en wordt een maker!

  • Waar? In de Centrale OBA Oosterdok, op de jeugdafdeling.
  • Wanneer? zaterdag 9 en zondag 10 februari van 13:00 – 16:00 uur.
  • Wie? Voor jong (6+) en oud.

 

Samengesteld door
Rosa van Santbrink
Stagiair Educatieprogramma's
Dit artikel gaat over