Dit jaar vieren we het 20 jarige bestaan van de transgendervlag. Yvo Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam, vertelt over het belang van kunst en cultuur voor de transgendergemeenschap, de waarde van de transgendervlag en wat we kunnen verwachten bij de TransPride Walk en het TransPride Podium tijdens Pride Oost en de Transgender Flag Day.

Op 19 augustus 1999 ontwierp Monica Helms de transgendervlag, het symbool voor gelijkheid en trots van de transgendergemeenschap. Over haar ontwerp vertelde Monica in haar eigen woorden:

“The stripes at the top and bottom are light blue, the traditional color for baby boys.
The stripes next to them are pink, the traditional color for baby girls.
The stripe in the middle is white, for those who are intersex, transitioning or consider themselves having a neutral or undefined gender.
The pattern is such that no matter which way you fly it, it is always correct, signifying us finding correctness in our lives.”

Waar zetten jullie je voor in met TransAmsterdam?
“We richten we ons op kunst, cultuur en lifestyle, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen en empoweren van talent een podium bieden aan transgender kunstenaars en artiesten. Er is ontzettend veel creativiteit in de transgendergemeenschap. Door mensen te stimuleren en samen te brengen laten we deze creativiteit groeien. Zo organiseren we evenementen waar de gemeenschap elkaar kan ontmoeten, geven we o.a. presentaties, themabijeenkomsten, transpoetry/transtalent avonden en beginnen we na de zomer met workshops voor jongeren en vluchtelingen, onder leiding van gastdocenten. Door het ontwikkelen van talent en creativiteit komen mensen in hun kracht. Onze deelnemers komen vaak heel verlegen binnen en staan na een half jaar vol overtuiging en enthousiasme een gedicht of speech voor te dragen. Door op het podium te staan of een expositie te organiseren kun je laten zien dat je meer bent dan alleen transgender. Kunst is hierbij ook een middel om de beeldvorming van transgender personen te verbeteren en versterken. Daarnaast werken we ook veel samen met internationale kunstenaars en artiesten, zoals de Indiase kunstenares, filmmaker, dichter en actrice Kalki Subramaniam die nu ambassadeur is van TransAmsterdam en wiens werk vanaf 30 juli t/m 30 augustus in de OBA bij het Javaplein wordt geëxposeerd. Tijdens de feestelijke opening om 16:00 op 30 juli is iedereen welkom.”

Waar staat de transgendervlag voor?
“Net als de regenboogvlag is het een emancipatorische vlag. Het staat symbool voor gelijkheid en trots van de transgendergemeenschap. Het is ook een eerbetoon aan de geschiedenis van transgender personen en aan Monica Helms, die in 1999 de vlag ontwierp. Tijdens de TransPride Walk lopen we ook met een zeven meter lange vlag door Amsterdam Oost. Op dit moment zie je in Nederland nog niet zo vaak een transgendervlag in de stad. Gelukkig wel steeds meer. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan San Francisco, waar de vlag vaak samen met de regenboogvlag wordt opgehangen. Om te vieren dat de vlag 20 jaar bestaat organiseren we op zaterdag 17 augustus om 17:00 de Transgender Flag Day in het Lloyd Hotel, met optredens van verschillende transgender artiesten, dichters en sprekers.”

Wat kunnen we verwachten tijdens de TransPride Walk en op het TransPride Podium?
“Tijdens Pride Amsterdam wordt er door verschillende transgender organisaties ook een TransPride georganiseerd met diverse programma’s. Op 31 juli organiseren we, samen met de TransPride Commissie en Alle Kleuren Oost, de TransPride Walk en het TransPride Podium. Om 2 uur lopen we, onder begeleiding van een brassband, vanaf de Q Factory door Amsterdam Oost. Het is een bonte stoet, waar de hele buurt bij wordt betrokken en zelfs de brandweer aan mee wil doen. Vervolgens is er, op het Javaplein, voor het eerst het TransPride Podium georganiseerd, waar jong talent en gevestigde namen het podium zullen betreden. Het is prachtig hoe op die dag iedereen door elkaar loopt en bij elkaar komt. Een dag waar de wereld nog een puntje aan kan zuigen.”

 

Samengesteld door
Sjoerd Läubli
Programmamaker Creatieve Industrie
Dit artikel gaat over