Op dinsdagavond 2 juli is fotograaf Nico Bick bij ons in Pakhuis de Zwijger te gast bij het programma Speaking about Europe.

Nico heeft tussen 2010 en 2016 de parlementen van de 28 lidstaten van de Europese Unie, en de twee huizen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg gefotografeerd. Tijdens Speaking about Europe bekijken we de foto’s van de parlementen eens goed en gaan we op ontdekkingstocht naar de verschillen en overeenkomsten tussen de Europese democratieën. Wat zegt de inrichting van een parlement over de cultuur van een land? In Nederland zul je bijvoorbeeld geen nationale symbolen zien, terwijl het parlement van Italië er vol mee hangt. Zijn al deze verschillende landen en culturen wel compatibel als je ze allemaal bij elkaar gooit in één groot parlement; de EU?

Hey Nico, hoe kwam je op het idee om alle Europese Parlementen te fotograferen?
Eigenlijk meteen nadat ik startte met fotografie wilde ik al graag een serie foto’s maken van publieke ruimtes met een functie. Door er een serie van te maken wilde ik eenheid creëren. Zo heb ik eerder al eens een serie foto’s gemaakt van supermarkten en een serie van archieven. Via het nationaal archief in Den Haag kwam ik terecht bij de Nederlandse Tweede Kamer. Vanuit daar besloot ik om een serie te maken met alle parlementen van de EU. Dat was een praktische afbakening want ik wilde mijn project ook haalbaar houden.

Hoe maak je de foto’s?
Ik maakte de foto’s staand op de vloer van de plenaire kamer, een plek die meestal gesloten blijft voor het publiek. De resulterende drieluiken en vierluiken stellen de toeschouwer in staat om alle belangrijke functies van de kamer zorgvuldig te onderzoeken. In de architectuur, het meubilair, de versieringen, het kleurenschema en de verlichting stralen ze elk op hun eigen manier de nationale kenmerken uit. De foto’s zijn gebundeld in mijn boek Parliaments of the European Union.

Wil je meer weten
Kom op dinsdagavond 2 juli naar Pakhuis de Zwijger de gratis talkshow Speaking about Europe. In tijden waarin nationaal populisme aan terrein wint en de druk op de Europese saamhorigheid nog nooit zo groot geleken heeft gaan wij op zoek naar de verbintenissen, gebreken en oplossingen! Met o.a. Nico Bick, Marc Chavannes en Reinier Van Lanschot lijsttrekker VOLT NL.

© Nico Bick

Samengesteld door
Ticho Goossens
Stagiair programmamaker De Mobiele Stad