Hoe kun je jongeren activeren om meer betrokken te zijn bij de verkiezingen? En hoe bereik je jongeren van verschillende sociale achtergronden? Floris is medeoprichter van de Kiesmannen en deelnemer van de Nationale Denktank, een divers collectief met als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. Met een jongerenopkomst percentage van 20% bij de Europees Parlementsverkiezingen is er nog een hoop werk te verrichten. Dit is een van de grootste uitdagingen voor de Kiesmannen in de loop naar de EP verkiezingen van 23 mei 2019.

Hi Floris! Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Floris Rijssenbeek, mede-oprichter van de Kiesmannen en deelnemer van de Nationale Denktank en ik schrijf momenteel mijn scriptie voor de master History of Politics and Society. De Kiesmannen zetten zich in om jongeren te activeren en mobiliseren om goed geïnformeerd te gaan stemmen. Dit doen ze door het organiseren van creatieve verkiezingsshows waarbij droge politieke stof in een vermakend jasje gestoken wordt. Deze shows zijn te zien op verscheidene podia, zoals Paradiso en het Bijlmerparktheater. Hiermee weten ze op een succesvolle wijze jongeren te interesseren in de politiek! Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken hebben ze dit jaar de campagne #provethemwrong gestart waarmee ze ook online een jonge generaties proberen te activeren om te gaan stemmen.

Wat is voor jou de meerwaarde van de Nieuw Amsterdam Raad?
De jonge generatie wordt vaak neergezet als lui en passief, we zouden allemaal te veel met onszelf en onze telefoon bezig zijn in plaats van met de maatschappij. Dit beeld botst met jongeren die wel betrokken zijn bij de maatschappij zoals te zien is aan de massale protesten van scholieren voor het klimaat. Voor mij is de NAR een springplank voor jong talent die maar al te graag dat luie en passieve beeld van onze generatie af wil schudden. Ook wij kunnen ons hoorbaar maken en mengen in het publieke debat! Ik wil onder andere graag met de NAR bereiken dat er nog meer jonge mensen betrokken worden bij de toekomst van onze stad. Met de kiesmannen hebben we al stappen gemaakt maar er valt nog een hoop te winnen.

Hoe ziet jouw stad van de toekomst eruit en voor wat voor uitdagingen staat die stad?Mijn ideale stad van de toekomst is een progressieve, inclusieve en duurzame stad waar er een actieve publieke sfeer bestaat voor iedereen. Als we willen dat de verhouding tussen burger en bestuurder gezond blijft dan moeten we constant vernieuwen en in discussie blijven over de verhoudingen tussen de twee. In een polariserende maatschappij moeten we voortdurend met elkaar het gesprek aan blijven gaan en een grotere rol voor burgerparticipatie creëren. De burger maakt de stad!

Samengesteld door
Ticho Goossens
Stagiair programmamaker De Mobiele Stad
Dit artikel gaat over