Met de aankomende Europese parlementsverkiezingen op 23 mei 2019 spraken we Devika Partiman van het initiatief Stem op een Vrouw. Als sociale activist is ze hard bezig met het dichten van de kloof tussen politiek en burger. Met haar initiatief zet ze zich in voor transparantere verkiezingen en wil ze kiezers bewust maken over hun stem.

Hey Devika! Kun je uitleggen wat stichting Stem op een Vrouw doet?
Zeker, nu bijna 2,5 jaar geleden zijn we begonnen met het idee dat we mensen wilden oproepen om op vrouwen te stemmen. Dat er al veel mensen op vrouwen stemden, hielp echter niet omdat iedereen op dezelfde vrouwen stemde, namelijk; de bovenste. Toen zijn we na gaan denken over slimmere tactieken. We kwamen uit bij de voorkeurstem op vrouwen lager op de lijst. Vrouwen die het volgens de peilingen niet zouden halen. Dit bleek te werken want er werden gelijk drie extra vrouwen in de 2e kamer verkozen.

Vanaf hier zijn we na gaan denken over wat we nog meer konden betekenen. Zo organiseren we inmiddels ook verkiezingsdebatten met vrouwelijke kandidaten. Ook trainen we vrouwelijke kandidaten in bijvoorbeeld debat en campagnevoeren, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en zichzelf beter durven te profileren. Ook ben ik op dit moment vanuit de stichting bezig met de transparantie van partijen. Veel politieke partijen zetten bijvoorbeeld hun kandidatenlijst niet of pas heel laat online. Naar mijn mening is het belangrijk dat kiezers weten op wie ze kunnen stemmen en dat ze dit makkelijk op kunnen zoeken. Zo komen er steeds meer agendapunten bij.

Klinkt als een heel goed initiatief! Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit positieve discriminatie noemen. Hoe ga jij hierop in?
Het is positieve discriminatie, absoluut. Ik vind daar niets mis mee. De volgende vraag die je krijgt is dan: stem je alleen op haar omdat ze een vrouw is? Natuurlijk niet! Dan stel ik de wedervraag; heb jij je wel goed verdiept? We stemmen allemaal tot op zekere hoogte random omdat we er vaak vanuit gaan dat de hoogste op de lijst ook daadwerkelijk de beste is. Het geeft aan over hoe we kijken naar partijen en hun lijsten. De nummer één is niet “de beste”. Waarschijnlijk is diegene het best getraind voor publieke debatten en de beste woordvoerder maar de nummer vijf komt misschien wel uit het onderwijs en nummer zes uit de zorg en nummer zeven is misschien wel alleenstaande moeder. Iedereen heeft zijn eigen expertise en ervaringen. Daarom is het belangrijk dat je verder kijkt. Omdat onze naam Stem op een Vrouw is, hebben mensen snel hun oordeel klaar, maar wat we eigenlijk willen zeggen is; kijk lager op de lijst en zoek vooral iemand die bij jou past. Dat is onze boodschap.

Dan nu, over de NAR. Wat wil jij bereiken met de Nieuw Amsterdam Raad?
Goede vraag, eigenlijk meer dan ik nu doe. Het initiatief vind ik super goed, ik wil graag meedenken over politiek en hoe we beter diverse groepen mensen kunnen bereiken. Heel cliché maar er is echt een kloof tussen de politiek en burgers. Ik begrijp dat het zo is, maar ik leg me er niet bij neer. De NAR bestaat uit jonge diverse en ambitieuze mensen. Ik denk dat wij dus goede input hebben. Het lijkt me bijvoorbeeld heel vet om Amsterdam plastic-vrij te krijgen. Je kan gewoon als stad besluiten: dit mag niet meer. Ik vind Amsterdam een fantastische stad, heel progressief. Als stad mogen we dit wat mij betreft nog meer durven te zijn, zeker rondom thema’s zoals klimaat en inclusie.

Je bent dus o.a. voor een plastic-vrij Amsterdam, hoe ziet de stad van jouw toekomst er nog meer uit?
Ik denk dat we politiek gezien de goede kant op gaan met Amsterdam. Hoewel gentrificatie nog wel een groot probleem is. Er is een enorm gebrek aan sociale huurwoningen. Zo staat er in Noord een hele straat te koop die voorheen sociale huur was,de Van der Pekstraat. De woningen in deze straat waren allemaal sociale huurwoningen maar alles is opgeknapt en nu is 80% koopwoning. Hierdoor segregeer je de stad alleen maar verder. Laat mensen lekker door elkaar wonen! Massih Hutak, een van de andere NAR-leden, spreekt zich goed uit tegen gentrificatie. Het is een lastig thema maar er zijn zeker maatregelen die je kan treffen.

Als afsluiter: voor wat voor uitdagingen sta jij met stichting Stem op een Vrouw en wat wil je lezers meegeven?
Het gebrek aan toegankelijke informatie over de politiek is een enorme uitdaging. Met de Europese verkiezingen loop ik tegen een aantal problemen aan. Zo zijn kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s niet makkelijk te vinden. Er is zelfs geen duidelijk overzicht van alle verkiesbare partijen. , Er moet een plek zijn waar kiezers goede informatie kunnen vinden. Totdat partijen en overheid hiervoor zorgen, helpen wij een handje; op stemopeenvrouw.com/stemtip hebben wij alle verkiesbare partijen, kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s verzameld. Ik raad iedereen aan zich daarin te verdiepen. Ook roep ik burgers op om actief mee te denken over hun buurt of wijk. Je kan inspreken bij de gemeenteraad of een mail sturen naar een gemeenteraadslid. Alle informatie staat online. Je hoeft niet gelijk het hele politieke systeem om te gooien maar als je toenadering zoekt zie je dat er heel veel mogelijk is.

Samengesteld door
Ivy Blank
Stagiair Communicatie
Dit artikel gaat over