De oprichter van You Gotta Believe, Des Balentien a.k.a. PowerPuffDesss, vertelt over haar roeping om mensen te helpen hun dromen waar te maken. Des deelt haar visie over veranderingen in het onderwijs waardoor jongeren zichzelf kunnen leren kennen en wat de Nieuw Amsterdam Raad kan betekenen voor de Amsterdamse Millenial.

Op 18 April organiseert You Gotta Believe de YGB Inspiration Night: ‘Hoe start ik mijn eigen bedrijf?’ bij Pakhuis de Zwijger.

Hi Des! Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Des Balentien, ondernemer, artiest, schrijver en motivational speaker. Als artiest kan je mij kennen onder de naam PowerPuffDesss van de PowerPuffs en het hip-hop collectief The Green Gang. Na lang aan het voorfront van de Nederlandse hip-hop te hebben gestaan ben ik in 2009 begonnen met You Gotta Believe, een zelfstandig platform waarmee ik jong en oud inspireer om hun eigen leven te vormen en dromen waar te maken. Dit doen we met ons educatie programma en met masterclasses en trainingen voor particulieren. Daarnaast organiseren we Power weekenden, een soort retreats waar al onze programma’s samenkomen. Ik geloof dat school of een opleiding meer kan zijn dan alleen leren uit een boek om je voor te bereiden op een carrière of een functie. Dat is wat ik aankaart met You Gotta Believe. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke ontwikkeling. Naast You Gotta Believe ben ik nu weer begonnen met het opnemen van een EP en ben ik lid van de Nieuw Amsterdam Raad.

Wat is de meerwaarde van de Nieuw Amsterdam Raad voor jou?
De NAR is een unieke samenkomst van allemaal jonge mensen met verschillende achtergronden. We denken niet alleen vanuit ons eigen vakgebied of interesses, maar vanuit een volledige generatie. Deze manier van samenwerken geeft niet alleen mijzelf veel nieuwe inzichten, maar zorgt ervoor dat we als geen ander de bewoners van de stad kunnen vertegenwoordigen. Het valt mij op dat millenials tussen instanties in vallen en geen goed aanknoop punt hebben met de gemeente. De Nieuw Amsterdam Raad kan dit gat vullen.

Wat wil je bereiken met de Nieuw Amsterdam raad?
Ik wil dat we met de NAR het verschil kunnen gaan maken. Wij zijn op dit moment nog niet zover gekomen, maar ‘we’re paving the way’. Wij zijn de pioniers, het is aan ons om te zorgen dat de NAR zich goed kan vestigen en dat we over 5 jaar standaard met de gemeenteraad aan tafel zitten. Inhoudelijk is voor mij verandering in het onderwijs een groot thema. Ik zou willen zien dat vakken als life design, duurzaamheid en ondernemerschap een vaste plek krijgen in het lespakket. Onderwijs is leven, jongeren spenderen meer tijd op school dan met hun eigen familie. De overheid moet meer verantwoording nemen voor de zelfontwikkeling van leerlingen.

Hoe ziet jouw stad van de toekomst eruit?
Amsterdam is de stad van dromen. De stad waar dromen gerealiseerd worden. Het moet vanzelfsprekend zijn en blijven dat mensen hier samenkomen om hun dromen waar te maken. In mijn stad van de toekomst komen generaties bij elkaar, leert de jongere generatie van de oudere, en andersom. Ik zou willen dat mensen zich niet alleen bezig moeten houden met de vraag: ‘wat wil je worden?’, maar juist kunnen nadenken over wie ze willen zijn.

Voor wat voor uitdagingen sta je?
Bij de Nieuw Amsterdam Raad moeten we erop letten dat we niet alleen theoretisch bezig zijn, maar ook praktijkgericht blijven. Niet alleen praten, maar ook doen, en dat we met onze passie elkaar blijven inspireren. Daarnaast breng ik in september een nieuwe EP uit, in combinatie met mijn boek over zelfontwikkeling en groei. Ik ben nu op een plek in mijn leven dat ik mezelf ken, nu kan ik anderen helpen zichzelf te leren kennen en te groeien. Alles is een uitdaging en dat is goed: ‘You Gotta Believe!’

Samengesteld door
Sjoerd Läubli
Programmamaker Creatieve Industrie
Dit artikel gaat over