2022 was opnieuw een mooi jaar voor onze podcastrubriek. Het afgelopen jaar heeft Annick van Rinsum, onze podcastredacteur, 45 (!) nieuwe podcasts gemaakt waar vele interessante thema’s aan bod kwamen. Telkens dook ze weer in het hoofd van inspirerende gasten om te ontdekken waar hun passies en ambities voor een bepaald thema liggen. Hieronder lichten wij onze vijf favoriete podcasts van 2022 uit die ons veel positieve, nieuwe energie voor het nieuwe jaar hebben gegeven.

Podcast #152: Nhu Xuan Hua

Een prachtige podcast met Frans-Vietnamese kunstenaar Nhu Xuan Hua. Fotograaf, verhalenverteller en kunstenaar. Er wordt gesproken over hoe ze vertrouwd raakte met de kunstwereld via de wereld van schilderijen en artistieke referenties van haar vader. Ook hebben ze het over haar zoektocht om haar connectie met haar familiegeschiedenis te onderzoeken. Hua is veelzijdig in haar kunstenaarschap, dit komt ook tot uiting in haar eerste tentoonstelling Hug of a Swan.

 

Podcast #163: Sam de Muijnck

We starten met een interessante podcast met als gast Sam de Muijnck, hoofdeconoom bij Our New Economy. Sam is niet alleen econoom maar ook breakdancer en hij brengt zelfs muziek uit onder de naam Breakonoom. In deze podcast gaat het over de macht van economen in onze maatschappij en de grenzen van de economische discipline. Het curriculum van de gemiddelde economieopleiding blijft namelijk hopeloos achter. De huidige studenten leren vooral hoe ze winsten kunnen maximaliseren en economische groei stimuleren.

Podcast #161: NIÑO DIVINO

In deze aflevering spreken wij met een inspirerende gast. Namelijk, NIÑO DIVINO, een interdisciplinair artiest. Een persona gecreëerd door de conceptuele opkomende kunstenaar Darwin Winklaar. Darwin spreekt over zijn reis van dekolonisatie waarbij hij zijn eigen lichaam dekoloniseert om zo de kunstenaar te worden die hij werkelijk is. Hierbij laat hij zich inspireren door zijn jeugd en de genezingsrituelen die zijn moeder vroeger uitvoerde. Ook vertelt hij meer over zijn allereerste EP genaamd ANEMOIA die net is uitgebracht.

Podcast #154: Hèlen Burleson-Esajas

Een podcast met Hèlen Burleson-Esajas, voorzitter van Stichting beheer Het Groeiend Monument. Hèlen koestert een grote liefde voor het onderwijs en spreekt over haar carrière als pedagoog en onderwijsvernieuwer. Hèlen was als wethouder gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost, 7 jaar verantwoordelijk als portefeuillehouder voor het lokale beleid op het gebied van onderwijs, arbeidsmarktbeleid, sociale vernieuwing en economische zaken. Een jaar nadat Hèlen lid was geworden van het stadsdeel Zuidoost, gebeurde de verschrikkelijke Bijlmer Vliegramp.
In deze podcast leren we hoe mevrouw Burleson-Esajas nauw betrokken was bij het organiseren van de herdenking van deze tragedie.

Podcast #151: Marian Stuiver

Een groene aflevering met Marian Stuiver over de symbiotische stad. Marian is het hoofd van het programma Groene Steden van Wageningen University & Research en gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Als redacteur en mede-auteur van het boek The Symbiotic City, voices of nature in urban transformations, spreekt Marian over het hebben van een stad die één is met de natuur. Hen spreekt over de gebundelde ideeën van wetenschappers om opnieuw onze relatie tot de natuur te herzien om zo groenere, gezondere, leefbare en sociaal-rechtvaardige steden vorm te geven. Een verhaal van hoop met volop inspiratie over een toekomst waar biodiversiteit groeit en sociale gelijkheid, inclusie en milieurechtvaardigheid de standaard zijn.


Heb je na deze afleveringen de smaak te pakken gekregen? Luister hier al onze podcasts terug!