Als het goed is, woon ik over een jaar met mijn gezin in IJmuiden. Onze woning wordt daar nu gebouwd. Ik kijk er naar uit: een ruim huis, vrij uitzicht over het Noordzee-kanaal, de zee en duinen nabij. Toch doet het pijn om Amsterdam straks te verlaten, want als het enigszins had gekund, was ik met mijn gezin in de stad gebleven. Het vinden van een betaalbare woning bleek echter onmogelijk.

Het is een probleem waar de afgelopen jaren meer Amsterdammers tegenaan zijn gelopen. Door de snel stijgende huizenprijzen hebben meer en meer woningzoekers hun huizenjacht noodgedwongen buiten de stad voortgezet. Het is een zorgelijke ontwikkeling, want voor en van wie is Amsterdam straks nog?
Het antwoord van het huidige stadsbestuur op de oververhitte woningmarkt: vooral veel bouwgrond vrijgeven. Tot 2025 moeten er jaarlijks 7.500 woningen bijkomen. Wijken worden verdicht en nieuwe buurten verrijzen. Het tij is er voorlopig niet mee gekeerd. En is er niet meer nodig om de stad voor iedereen toegankelijk te houden?
De gemeente gaf zelf al een antwoord op die vraag door afgelopen najaar het actieplan wooncoöperaties te lanceren. Als het aan het stadsbestuur ligt, is tien procent van de Amsterdamse huizenmarkt straks in het bezit van wooncoöperaties, een woonvorm die ervoor moet zorgen dat het aantal betaalbare huurwoningen in de stad op peil blijft.
Het actieplan is een mooi initiatief om in deze moeilijke tijden even bij stil te staan. En ik hoop dat de coronacrisis ook iets positiefs voortbrengt, namelijk bezinning. Bezinning die leidt tot meer van dit soort mooie initiatieven. Want dat heeft onze stad hard nodig.

Daan’s Kijklijst: Bezinning op de woningmarkt

Amsterdam bouwt #5│Het Nieuwe Noord
25 MRT 2019│Over de transformatie van drie tot voor kort vergeten gebieden aan het IJ: Overhoeks, Buiksloterham en de NDSM-werf. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Gebiedsontwikkeling #37│The making of Schoonschip
10 JUL 2019Over de totstandkoming van een bijzonder stuk stad in Amsterdam-Noord. Klik hier om naar de programmapgina te gaan.

Bouw Woon Werk│ Wat staat er allemaal op stapel in het Hamerstraatgebied?

Daan’s Luistertip: Bezinning op de woningmarkt:

Met Groenteman in de kast│#86 Massih Hutak, schrijver
Amsterdam-Noord noemt hij zijn surrogaatmoeder. Naast Tupac. Deze week te gast in Met Groenteman in de kast: schrijver en rapper Massih Hutak over zijn strijd tegen de gentrificatie van zijn geliefde stadsdeel Amsterdam-Noord.

Samengesteld door
Daan Dekker
Programmamaker Ruimtelijke Stad