Op 10 januari 2023 was traditiegetrouw het Nieuwjaarsdiner in Pakhuis de Zwijger, waar bij de Nieuw Amsterdam Prijzen werden uitgereikt. Zuidoost viel in de prijzen in de persoon van mevrouw Helen Burleson-Esajas. Vele vrienden, partners en familieleden waren aanwezig om dit bijzondere moment met haar te vieren. Er was een prachtige en spontane rol voor Gerda Havertong. Ze zong mevrouw Helen Burleson in het Surinaams toe en nam de hele zaal hierin mee. Lees verder om te leren waarom zij de zeer terechte winnaar is.

Speech Helen Burleson-Esajas

De inspirerende winnaar van de Amsterdam Prijs: ‘Een Levenslang voor de Stad’ is tot op de dag van vandaag regelmatig aan het werk en staat volop in het leven! In 1961 kwam zij naar Nederland, om zich in 1971 als stagiaire aan te melden voor het ‘Bijlmerproject’. Dit was opgezet om het onderwijs, dat vooral gericht was op de autochtone leerlingen, aan te passen aan de kinderen uit o.a. Suriname, Turkije, Marokko en China. De herkenning trok haar vooral aan!

In Suriname werd onze winnaar aangetrokken door het vak pedagogiek: alle kinderen goed laten functioneren in het onderwijssysteem. Vooral de kinderen die niet zo makkelijk mee konden komen. In de Bijlmer zette zij de leergang begrijpend lezen op, voor het basisonderwijs en streed voor herkenning en representatie in de schoolboeken.

Ze zag dat je vanuit de politiek meer mogelijkheden had om aan de knoppen te draaien. Van 1991 tot 1998 was zij daarom werkzaam als DB lid van Stadsdeel Zuidoost, met de drie portefeuilles die het dichts bij hart liggen: arbeidsmarkt beleid, sociale vernieuwing en natuurlijk onderwijs.

Op 4 oktober 1992 werd ook onze winnaar opgeschrikt door de verschrikkelijke Bijlmervliegramp. Samen met haar medebestuurders heeft zij op voortreffelijke wijze slachtoffers, buurtbewoners en hulpverleners ondersteunt tijdens de grootste vliegtuigramp uit de Nederlandse geschiedenis. Vanaf 1999 trad onze winnaar aan voorzitter van Stichting Het Groeiend Monument. Het herdenkingsmonument van de Bijlmervliegramp. Samen met de werkgroep organiseerde zij activiteiten gericht op herkenning, erkenning, saamhorigheid en verbondenheid. Vanaf dag één is er met buurtbewoners en kunstenaars samengewerkt aan het creëren van een warm en uitnodigend monument. Het hele gebied is een monument en een plek van bezinning: de boom die alles zag, de gedenkwand en de tweeduizend stoeptegels, waarop iedereen zijn eigen mozaïek maakte.

Van 2004 tot 2017 was mevrouw Burleson-Esajas leiderschapscoach. Daarna begon zij haar loopbaan af te bouwen, maar zij is nog steeds actief. De betrekkelijke rust die covid 19 haar bood greep zij aan om haar eerste boek te schrijven. ‘In 10 stappen het beste uit jezelf halen’ verscheen in november 2020 en werd zeer positief ontvangen. Naar aanleiding van het boek gaf zij zelfs een aantal workshops.

Haar jongste missie is het schrijven van een boek over de broer van haar moeder: Johan Adolf Pengel. Hij was van 1962 tot 1969 premier van Suriname. Deze man heeft zijn jongensdromen waargemaakt. Hij heeft de mensen waarmee hij opgroeide nooit verlaten en wist als geen ander, tijdens zijn toespraken, de mensen te inspireren en te activeren. Deze twee kwaliteiten blijken een familiekwaal, want onze winnaar wordt ook hierom geroemd en bejubeld. De winnaar van de Amsterdam Prijs: Een levenlang voor de stad is: Helen Burleson-Esajas!