Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger elf vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis werd geannuleerd. Op deze pagina kun je van 30 september t/m 2 oktober ‘Lamentations of Judas’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 1 oktober. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Wil jij graag een bijdrage leveren aan Movies that Matter voor de film? Dat kan. Klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

Het nagesprek is in het Engels, de film is Portugees en Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Naar aanleiding van de film Lamentations of Judas gaat moderator Bahram Sadeghi in gesprek met Mohau Memeza (voice over in film; Zuid-Afrika), Rehad Desai (documentairemaker; Zuid-Afrika) en Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter Festival) over goed en kwaad, twijfel en spijt ten tijde van Apartheid. Waren de slachtoffers ook daders en werden de daders geslachtofferd?

Mohau Memeza
Mohau is productiecoördinator en fixer en werkt vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika. Daarnaast runt hij Fabakalo Tours dat de herinnering van Zuid-Afrika’s gemarginaliseerden levend houdt. Mohau doet sinds 2004 filmproductiewerk voor lokale en internationale producties, variërend van series voor rijsmagazines tot documentaires. Mohau werkte o.a. aan de Emmy Award-winnende documentaire Miners Shot Down (2014) van Rehad Deasi, en Lamentations of Judas (2020) van Boris Gerrets, waarvoor hij naast productie ook de voice-over deed.

Rehad Desai
Rehad begon zijn carrière ruim twintig jaar geleden met het produceren en regisseren van items voor actualiteitenprogramma’s op TV. Sinds 2000 heeft hij zich toegelegd op het maken van onderzoeks-, sociaal-politieke en historische documentaires. Voor zijn werk ontving Rehad vele (internationale) prijzen zoals een Emmy Award en een Camera Justitia Award van Movies that Matter voor zijn documentaire Miners Shot Down (2014). Rehad behaalde zijn mastertitel in geschiedenis aan Universiteit van Witwatersrand, Johannesburg.

Margje de Koning
Sinds September 2019 is Margje artistiek directeur van Movies that Matter. Hiervoor was ze veertien jaar werkzaam bij de IKON, en sinds 2016 EOdocs als hoofd-documentaire. Eerder werkte als docent documentaires aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende al die jaren werkte Margje ook als ‘commisioning editor’ mee aan vele Nederlandse en internationale documentaires.

Over Lamentations of Judas

De mannen van ‘Bataljon 32’ waren zwarte Angolezen die vochten voor wit Zuid-Afrika. Velen van hen waren toen nog jongens. Nu brengen ze hun dagen door in het woestijndorp Pomfret, worstelend met twijfel en spijt. Kan er verlossing zijn voor deze mannen?

Nadat de MPLA in 1975 de Angolese onafhankelijkheidsoorlog had gewonnen, gingen veel van haar verslagen vijanden van het FNLA vechten voor het Zuid-Afrikaanse leger. Bekend als Bataljon 32, bijgenaamd ‘De Verschrikkelijken’, vochten ze in dienst van het apartheidsregime tegen hun zwarte landgenoten.

Nu vertellen de mannen hun verhalen in Pomfret, een verlaten woestijndorp waar alleen zij nog maar wonen, in armoedige omstandigheden. Pomfret is ook het decor van de opvoering van het verhaal van Jezus Christus en Judas Iskariot, waarin de mannen de discipelen spelen. Identificeren ze zich met de Romeinen die Jezus arresteerden? Of met Judas, personificatie van verraad? De gezichten van de mannen vertellen duizend verhalen: verhalen van hartzeer en spijt, van twijfel en pijn. Zoals een van hen zegt: ‘Het lijden is te veel. En we lijden voor niets.’

Credits

  • Regisseur: Boris Gerrets
  • Jaar: 2020
  • Lengte: 93 minuten
  • Taal: Portugees en Engels
  • Ondertiteling: Engels
This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.