Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger elf gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis werd geannuleerd. Op deze pagina kun je van 6 t/m 10 september ‘La Causa’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 8 september. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Wil jij graag een bijdrage leveren aan Movies that Matter voor de film? Dat kan. Klik hier om een bedrag naar keuze te doneren.

Naar aanleiding van de documentaire La Causa gaat moderator Bahram Sadeghi in gesprek met regisseur Andres Figueredo en ambassadeur Isaac Salama (speciale gezant voor Juan Guaidó in Nederland) over de politiek van wetteloosheid in Venezuela. Is er nog hoop voor de democratische rechtstaat? Welke gevolgen heeft het excessieve geweld en de instabiele regering op de bevolking? En welke stille ramp voltrekt zich momenteel in Venezuela, versterkt door de Corona-pandemie, terwijl de wereld wegkijkt?

Over La Causa

Shockerend verslag van de dystopische wereld in de Venezolaanse gevangenis PGV. De overheid heeft zich teruggetrokken en de gevangenen zijn de baas. Maar zelfs in deze grimmige omstandigheden gaan mensen op zoek naar goedheid, schoonheid en redding. Undercover gefilmd, soms met verborgen camera’s, gedurende een periode van vijf jaar.

In gevangenis PGV in Caracas monitoren de bewakers alleen de buitengrenzen. Binnen zijn de gevangenen de baas. Ze zijn tot de tanden gewapend en hebben hun eigen regering, met rechtbanken en een belastingsysteem genaamd ‘La Causa’ (‘het doel’). Iedereen draagt een vuurwapen, geleverd door corrupte politiemannen. In de binnenplaats worden dieren gehouden en een slager doet zijn werk naast de koopman van crack en cocaïne.

Soms worden er familie-evenementen georganiseerd, wat zorgt voor het bizarre beeld van Mickey en Minnie Mouse dansend op een gevangenispodium. Om met de harde realiteit om te gaan zoeken sommigen hun heil in religie of muziek. Zoals de groep jonge mannen die het hoopt te maken als de hiphopgroep Free Convict. Voor anderen is de gevangenis de hel op aarde. De homoseksuele gevangenen, genaamd ‘de afvalligen’, zijn gedwongen te wonen in geïmproviseerde tenten op het schuine dak. Ze mogen niet naar beneden.

Credits

  • Regisseur: Andres Figueredo
  • Jaar: 2019
  • Lengte: 83 minuten
  • Taal: Spaans
  • Ondertiteling: Engels
This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.