Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vier gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 24 t/m 28 Mei ‘Even After Death’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 26 Mei. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Het nagesprek is in het Engels, de film is Engels, Farsi en Grieks gesproken en Engels ondertiteld.

Zowel poëtisch als verontrustend eerbetoon aan de vele vluchtelingen die verdronken terwijl ze probeerden Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Een pleidooi tegen verwaarlozing en vóór een menselijke kijk op de realiteit aan de Europese grenzen. Gefilmd door vluchteling-filmmakers die zelf de dodelijke overtocht overleefden.
Dr. Pavlidis heeft de gruwelijke taak de lichamen van verdronken vluchtelingen te onderzoeken. Hij probeert ze te identificeren met behulp van DNA en hun persoonlijke bezittingen. Voor hem is respect het belangrijkste in zijn werk: ‘Respect voor de lichamen en respect voor de familieleden die wachten op enig nieuws van wie dan ook.’

Sinds 2014 stierven naar schatting twintigduizend mensen tijdens de overtocht over de Middellandse Zee, op weg naar Europa om asiel aan te vragen. Pavlidis is een van de mensen die in Even After Death getuigen van de impact die deze crisis heeft op alle betrokkenen. Op iemand als Fereshta, nu wonend in Athene, die haar twee dochters en man verloor tijdens de tocht. Of Philipp en Giulia, die reddingsoperaties uitvoeren op zee. En Teodoros, de lijkschouwer op Lesbos die probeert de overleden vluchtelingen een respectvolle begrafenis te geven. Allemaal weigeren ze weg te kijken, en brengen met een stille waardigheid wat menselijkheid in de vluchtelingencrisis.

Credits

  • Regisseur: Douglas Herman / Said Reza Hossini Adib
  • Jaar: 2020
  • Lengte: 55 minuten
  • Gesproken taal: Engels, Farsi, Grieks
  • Ondertiteling: Engels

Over de sprekers

Sonia Nandzik
Sonia heeft ruime ervaring als beleidsmedewerker op het publieke en humanitaire vlak binnen verschillende internationale instellingen en het Europees Parlement. Ze is gespecialiseerd in beleid rondom mensenrechten, vluchtelingen en humanitaire hulp. Ook werkte ze mee aan de oprichting van ReFOCUS Media Lab in haar geboorteland Polen, dat tot doel had om vluchtelingen gelijke rechten te bieden. Als uitvoerend producent was Sonia van begin tot eind betrokken bij de totstandkoming van Even After Death.

Said Reza Hossini Adib
Voormalig journalist bij Noorin TV in Afghanistan vluchtte met zijn familie voor het geweld en de doodsbedreigingen waar hij en zijn collega’s in Kabul dagelijks mee te maken hadden. Tijdens de zware tocht naar Europa behield Reza zijn journalistieke instinct, en sloot zich uiteindelijk aan bij ReFOCUS Media Labs in Lesbos. In zijn eerste items lag de focus op de meest kwetsbare in de kampen; de kinderen en gehandicapten. Voor Even After Death werkte Reza het concept uit en voerde samen met Douglas de regie. Recent was hij hoofdcorrespondent voor BBCPanorama’s meest recente onderzoek: Coronavirus: Lockdown in a Migrant Camp.

Douglas Herman
De Amerikaanse Douglas is naast filmregisseur ook editor, fotograaf en mediadocent. Hij gaf humanitaire hulp en begeleidt jongeren en vluchtelingen al bijna meer dan 20 jaar bij het creëren van media. Hij was nauw betrokken bij de vluchtelingencrisis in Europa sinds 2015.

In 2016 volgde hij het pad dat veel vluchtelingen volgen over land en zee om Europa te bereiken. Zijn fotoserie op Instagram #InTheirFootsteps vormde de basis voor lesmateriaal, en de voortdurende crisis leidde ertoe dat hij zijn media-lab opende aan de grenzen van Griekenland. Hij richte ReFOCUS Media Labs op om vluchtelingen een platform te kunnen bieden waarop ze hun verhaal konden delen en hun skills als makers verder konden ontwikkelen. Even After Death kwam voort uit een samenwerkingsverband van jonge onervaren regisseurs, die zich gedurende het project ontwikkelden tot een professionele crew. Douglas co-regisseerde de film met voormalig student Said Reza Adib, en coachte de grote groep studenten die hielpen met het filmen en editen van de film.

Steven van de Vijver
Steven van de Vijver is een huisarts in Amsterdam en een van de bestuursleden van Laguna Collective. Hij was oorspronkelijk getraind als tropenarts om bij Artsen zonder Grenzen te werken in de Democratische Republiek Congo (DRC). Bij terugkomst in Nederland ging hij in opleiding tot huisarts en maakte rondde hij zijn Masters in International Health af. In samenwerking met Joep Lange en het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) verhuisde hij met zijn familie naar Kenia om drie jaar bij het African Population Health Research Center (APHRC) te werken en te promoveren op preventie van hart en vaatziekten in de sloppenwijken van Nairobi.

Momenteel werkt Steven als huisarts en leidt hij de vakgroep Huisartsengeneeskunde in het OLVG in Amsterdam. Daarnaast werkt hij als Senior Advisor voor het Amsterdam Health & Technology Institute. In de afgelopen jaren is Steven voor meerdere medische initiatieven in het buitenland betrokken geweest zoals zijn vrijwilligerswerk voor Stichting Bootvluchteling op Lesbos.

Tijdens zijn laatste bezoek op Lesbos startte hij de noodoproep SOS Moria waarbij 7000 Europese artsen aansloten om publieke aandacht en politieke druk te genereren om een oplossing te zoeken voor de rampzalige situatie van de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. In samenwerking met meerdere organisaties zoals Stichting Vluchteling en het Joep Lange Institute probeert Steven een digitaal patienten dossier voor vluchtelingen te ontwikkelen waarbij ook de mogelijkheid is om geestelijke gezondheidszorg te bieden op afstand en via kunstmatige intelligentie (AI).

Trailer

This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.