Terugblikken met Robbert

Waar kijken onze programmamakers met trots op terug? De hoogtepunten van Robbert Bovee.
Reageer

Ook tijdens de zomerstop (tot 4 september) werken onze programmamakers door aan een nieuw seizoen vol inspirerende programma’s over onder andere urban planning, architectuur en ruimtelijke opgaven. Omdat de programmering een tijdje stil ligt, delen we in de tussentijd de beste gesprekken, opnames en dossiers uit ons archief. In deze editie de hoogtepunten van Robbert Bovee, programmamaker Gebiedsontwikkeling.

Een radicale en eigenzinnige binnenstad

TERUGKIJKEN & VOOR IN JE AGENDA – 1:05:25
De binnenstad van Amsterdam wordt alsmaar drukker. Als die drukte niet wordt veroorzaakt door toeristen, dan komt het wel doordat er jaarlijks 11.000 extra inwoners bij komen. We kunnen wachten tot de stad overstroomt of we kunnen op zoek gaan naar oplossingen. Daarom presenteerde Stad-Forum in juli het manifest ‘Ruimte voor de Amsterdamse binnenstad’; een pleidooi voor een binnenstad die eigenzinnig, radicaal en van ons allemaal is. Op 4 september trekken we in een vervolg op dit onderwerp de binnenstad uit en richten we onze pijlers op de Amsterdamse metropool. Met o.a. Geert Kloppenburg, expert op het gebied van stedelijke mobiliteit.

Op de brommer door Uruzgan

TERUGKIJKEN – 1:55:35
Gekleed als Afghaan en met een lange baard doorkruiste architect Jan Willem Petersen de Afghaanse provincie Uruzgan om te kijken hoe het ging met de Nederlandse projecten. Hij reisde langs scholen, politieposten en klinieken. Wat heeft de Nederlandse inzet in Uruzgan opgeleverd? En wat valt daaruit te leren voor toekomstige missies? Helemaal aan het begin van het jaar maakten we met Vrij Nederland de balans op. Een programma over mislukte bouwprojecten met goede intenties en hoopgevende inzichten over bouwen in het buitenland.

Wat zijn de kansen (en uitdagingen) voor binnenstedelijk bouwen?

TERUGKIJKEN & TERUGLEZEN – 1:54:37
Met maar liefst 700.000 woningen staat ons land een flinke bouwopgave te wachten. Moet Nederland inboeten op natuur en weilanden of kunnen we deze opgave ook binnenstedelijk klaren? In de programmareeks Amsterdam groeit gaan we verder in op de gevolgen van de 50.000 woningen die Amsterdam voor 2025 moet neerzetten, tijdens deze avond gingen o.a. Daan Zandbelt (Rijk), Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer) en Rik Zwikker (BPD) op het landelijke plaatje in. Maar misschien wel de belangrijkste vraag werd door architect Bart Reuser gesteld: Wie neemt de regie over deze mega-opgave?

12 ruimtelijke boodschappen voor het nieuwe kabinet (als dat er binnenkort komt)

TERUGKIJKEN – 2:45:25
Het project Wij Maken Nederland draait om betrokken landmakers. Burgers, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden die zich bezighouden met de ruimtelijke toekomst van stad en land. In een serie programma’s zijn er boodschappen aan het nieuwe kabinet gevormd om zo de blinde vlekken in het huidige politieke systeem in beeld te brengen en bespreekbaar te maken. Een schaduwkabinet (met o.a. Minister van Technologie Marleen Stikker en Minister Quality of Life Hetty Linden) neemt de leiding in het verspreiden van deze boodschappen. Maar waar blijft dat nieuwe kabinet?

Bouwen om te bewegen

VOOR IN JE AGENDA – 11 september 2017
Voldoende bewegen is best lastig. Eén op de drie Amsterdamse volwassenen voldoet niet aan de landelijke beweegnorm van 30 minuten per dag, en één op de vijf Amsterdamse kinderen heeft overgewicht of obesitas. In samenwerking met de gemeente Amsterdam organiseren we Beweegcafés waarbij we programmeren op locatie. Tijdens zo’n Beweegcafé richten we samen met buurtbewoners en deskundigen de openbare ruimte opnieuw in, zodat het uitnodigt om te bewegen. Weg met de ongebruikte sporttoestellen of halve oplossingen. Zet 11 september vast in de agenda!

Kijk nog meer teruglees verder en praat mee. Fijne zomer!

Pakhuis de Zwijger presenteert
De Club van 750
Lees verder

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door: