Door constante technologische ontwikkelingen om ons heen, leven wij in een tijd die soms verwarrend kan zijn. Hans Schnitzler verdiept zich in het ideaalbeeld die deze technologische ontwikkelingen nastreven en helpt mensen om kritisch na te denken, over onder andere de rol die rebellie kan spelen in het leven.

Hallo Hans! Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben een filosoof, auteur en columnist voor het journalistieke platform Follow The Money en ik schrijf veel over technologie, digitalisering, kunstmatige intelligentie en de invloed hiervan op onze alledaagse leefwereld. Ik ben ook een van de mede-initiatiefnemers van De Bildung Academie, een onderwijsbeweging waarmee we vier jaar geleden zijn begonnen om het onderwijs van binnenuit te veranderen.”

Wat inspireert je om als schrijver en bij de De Bildung Academie te werken?
“Ik word gedreven door een zeker maatschappelijk engagement. Zeker als het om technologie gaat. Natuurlijk heb ik het idee dat technologie ons heel veel gaat brengen. Maar tegelijkertijd, net zoals bij het klimaatvraagstuk, staat er ook heel erg veel op het spel. Ik voel echt een innerlijke drive, een enorme urgentie, om dit onderwerp verder te doordenken en mijn steentje bij te dragen aan het debat hierover. Bijvoorbeeld, aan het debat rondom het besef dat technologie niet neutraal is, dat nog steeds bij heel veel mensen geen gemeengoed is. Een gevoel van urgentie om dit verder te beargumenteren.”

Voor welke uitdaging sta je?
“Voor mij houdt denken niet op. Ik probeer ook nu nog verder te doordenken over wat kunstmatige intelligentie nog meer voor ons in petto heeft. En om mij nog verder te verdiepen in wat nu eigenlijk de drijvende kracht is achter de innovaties die over ons heen komen. Ik probeer achter een soort ideaalbeeld, een soort mens- en wereldbeeld, te komen wat daaraan ten grondslag licht. Met andere woorden: wat vanuit Silicon Valley de wereld mede aan het vormgeven is. Ik denk dat dat heel erg belangrijk is dat we daar inzicht in krijgen: wat willen we? Wat willen mensen eigenlijk?”

Hoe verander jij de wereld?
“Ik hoop in ieder geval een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat; deels gaat het natuurlijk om de vraag of je daar de wereld mee verandert. En tegelijkertijd, vooral met jonge mensen werken, zoals ik dat in De Bildung Academie doe: die helpen hun innerlijke schat te vinden en hun daarin te begeleiden. Hen helpen om in een tijd die in veel opzichten verwarrend en vloeibaar is, een uitrusting mee te geven om zich daarin te kunnen voortbewegen. Om zich te kunnen weerhouden en vooral heel kritisch te laten nadenken over hun eigen gedachten, beweegredenen en gedragingen, omdat ik denk dat het een belangrijke waardigheid is die heel snel verandert.

Misschien nog als een opmerking daarbij: ik denk dat jongeren, juist in deze tijd, echt moeten gaan nadenken over wat rebellie eventueel voor functie heeft, en hoe dat in hun leven plek te kunnen geven. Nogmaals, er staan een aantal hele belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen te wachten die de werkelijkheid behoorlijk gaan ontwrichten (en ook heel veel gaan brengen), ik denk dat het nu, misschien wel meer dan ooit, de tijd is om te kijken naar hoe verzet vorm kan krijgen.”

Woensdag 30 oktober is Hans Schnitzler één van de sprekers bij het programma ‘De grote dataroof’. Reserveer hier je plek!

Samengesteld door
Jonas Vos
Stagiair Progammamaker Tegenlicht Meet Up
Dit artikel gaat over