Vandaag de dag heeft men het altijd over de stad van de toekomst. Echter is dit voor Sal geen realistische manier van denken. We zijn met hem in gesprek gegaan over acute acties die genomen kunnen worden om problemen in de stad op te lossen. Voor Sal is het gebruik van technologie essentieel hiervoor.

Hi Sal! Wie ben jij en wat doe je?
Ik ben Sal Riani en ik ben 34 jaar. Ik woon in Amsterdam en ben hier ook geboren. Ik werk als creative technologist bij het Experience Center van accounts- en adviesfirma PwC. In mijn werk hou ik me bezig met creatieve oplossingen voor digitale transformaties. Ik heb Media en Cultuur gestudeerd aan de UvA en heb een regieopleiding gedaan aan de HKU.
Ik ben nog steeds actief als regisseur en ben nu bezig met een project over zaalvoetbal. Ik ben actief in een commissie bij de kunstsociëteit de Kring. Ik ben lid van de creatieve clubs SOHO HOUSE en A’DAM&Co. Daarnaast geef ik hockeytrainingen aan kids die niet zo snel in aanraking komen met de sport.
Vorig jaar heb ik meegedaan aan een workshop van de VVD en daardoor heb ik meegedaan aan het Dirk Stikker Debat. Die heb ik uiteindelijk gewonnen door uitgeroepen te worden als beste spreker.

Wat is de meerwaarde van de NAR voor jou?
Je hebt heel vaak een bepaald beeld van ‘jouw’ Amsterdam. Je hebt een beeld over hoe mensen leven, hoe ze denken en doen. Het mooie van de NAR is dat het allemaal mensen bij elkaar brengt die ervoor zorgen dat je in een rap tempo weet wat er allemaal leeft in Amsterdam. Het is de crème de la crème van de verschillende subculturen. We hebben verschillende mensen in de NAR met een diverse portfolio, met verschillende achtergronden en kennis. Soms staan die mensen haaks tegenover elkaar, maar het mooie van ons is dat we door dialoog, debatteren en bezinning het vaak met elkaar eens kunnen worden.
Ik denk dat de mensen die de Zwijger bij elkaar heeft gekregen een goed team vormen. Wij hebben samen één stem. De stem is gedreven door al die mensen met verschillende achtergronden, idealen, dromen, gedachten en doelen. Die stem kan ervoor zorgen dat we als samenleving, stad of organisatie een goede kant op gaan. Ik ben heel trots om onderdeel te kunnen zijn van deze groep.

Wat wil je bereiken met de NAR?
Vaak creëer je twee problemen met de oplossing voor één probleem. Ik denk dat de NAR geen politiek bedrijft. Ik kan natuurlijk wel zeggen als een “kip zonder kop” dat de stad binnen 20 jaar dieselvrij moet zijn. Maar dat doe ik niet. Dat is politiek en populisme. En dat doen wij als NAR niet aan. Wij bedrijven innovatie, vernieuwing en creativiteit. Dit zijn onze instrumenten. We moeten niet in de politieke stoel zitten.

Hoe ziet jouw stad van de toekomst eruit en voor wat voor uitdagingen sta jij?
‘City of the future’ gaat altijd over ‘het nu is het verleden en hier willen we naartoe’. Ik denk dat we digitalisering een groter rol moeten laten spelen in het doen en laten in onze stad. Met de technieken die we nu hebben kunnen we al heel veel problemen oplossen!
Als voorbeeld kunnen we eenzaamheid bij ouderen oplossen door robotisering. We zouden werkloze jongeren de mogelijkheden geven om gratis opleidingen in Python, machine-learning en AI te kunnen volgen zodat ze de tools kunnen krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen. De horizon laten zien is een betere stok achter de deur dan een sollicitatieplicht. We kunnen op het openbare vervoer machine-learning los laten gaan om het efficiënter laten lopen. Ik kan hierover wel uren doorgaan. Naar mijn mening mag er nog veel meer aangepakt worden op dit gebied. Ik zou het interessant vinden om een keer koffie te gaan drinken met de wethouder Touria Meliani want die heeft in haar portefeuille ICT/de digitale stad. Ik zou haar best wel challengen met de NAR over dit onderwerp.

Ik denk wel dat je de strekking van mijn verhaal begrijpt. De stad van de toekomst bestaat niet. Ik snap wel dat je een horizon moet creëren maar noem het geen “toekomst”: de stad is nu!

 

Samengesteld door
Nikolaos Skoulikaris
Stagiair Communicatie
Dit artikel gaat over