Global Trends

Zuiver op de graat

Vis eten met een goed geweten: kan dat nog?
woensdag 26 sep, 20.00
wo 26 sep, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Vis is lekker en gezond. Maar ondertussen staan de oceanen onder druk en wordt de rode lijst met vissoorten steeds langer. Naar schatting is éen derde van de wereldwijde visbestanden overbevist. Duurzame visserij en kweekvis bieden een oplossing. Maar aquacultuur kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur, zoals watervervuiling, medicijngebruik en achteruitgang van mangrovebossen. En hoe zit het met duurzame visserij als je kijkt naar bijvangst van zoogdieren, of ondermaatse vis, of beschermde gebieden? Kan je met slinkende visbestanden en de impact van aquacultuur op natuur en milieu nog wel vis eten? Welke keurmerken bieden soelaas en wat betekenen ze eigenlijk? En hoe maak je vervolgens de juiste keuze? Deze avond gaan we hierover in gesprek met de visserij, wetenschappers, de industrie, milieuorganisaties, de supermarkten én de consument.

Met in dit programma onder anderen

Johan Verreth
Professor Aquaculture and Fisheries WUR
Margreet van Harn
Marketing & Innovation Director Marine Harvest Group
Marieke Doolaard
CSR/Sustainability manager at Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
Aukje Coers
CSR / MVO Manager at Cornelis Vrolijk
Kirsten Palland
Communicatieadviseur at Milieu Centraal
Steven Adolf
Adviesraad Good Fish Foundation & onderzoeker WUR
Esther Luiten
Commercial Director Aquaculture Stewardship Council (ASC)
Hans Nieuwenhuis
Program Director Benelux Marine Stewardship Council
Job Schot
Visser
  • Johan Verreth is oud hoogleraar aquacultuur en visserij aan Wageningen Universteit & Research (WUR). Verreth besteedde een groot deel van zijn werkende leven aan het doen van wetenschappelijk onderzoek naar het kweken van vissen en staat bekend als dé professor op dit gebied.
  • Margreet van Harn is de Marketing and Innovation Director bij Marine Harvest Group, de grootste zalmverwerker in Europa. De vraag naar zalm is in de wereld de laatste jaren fors toegenomen, vooral in Aziatische opkomende landen. Hoe zorg je voor een duurzame viskweek?
  • Marieke Doolaard is CSR/Sustainability manager bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservice bedrijven.
  • Aukje Coers is CSR / MVO Manager at Cornelis Vrolijk is één van de grotere vijsbedrijven in Nederland gespecialiseerd in vangst en handel in vissoorten als haring en makreel.
  • Kirsten Palland is communicatieadviseur bij Milieu Centraal. In de winkel kom je ongeveer 90 verschillende duurzaamheidsplaatjes tegen op voedselproducten. Om hier wijs uit te worden selecteerde Milieu Centraal, op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, 11 topkeurmerken. De tweejaarlijkse ordening en beoordeling van keurmerken in de keurmerkenwijzer, zorgt ervoor dat keurmerken de lat steeds iets hoger leggen. Stap voor stap moet het zo makkelijk worden om duurzamere producten, en dus duurzame vis, te vinden.
  • Steven Adolf geldt als een autoriteit in de tonijnindustrie. Hij neemt deel aan de adviesraad van Good Fish Foundation en is onderzoeker sustainable tuna fisheries bij Wageningen Universiteit (BESTTuna project). Tevens is hij auteur van het boek De Reuzentonijn.
woensdag 26 sep, 20.00
IJ Zaal
Deze 97 mensen waren aanwezig