De Stad

Zorg voor elkaar

Hoe kunnen buurtinitiatieven bijdragen aan gezonde gemeenschappen?
Eergisteren, 19.30
di 12 nov, 19.30
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

Amsterdam kent talloze initiatieven die hun buurten gezonder en gelukkiger maken. Deze initiatieven staan dicht bij de bewoners en weten wat zij nodig hebben. Zij weten dat gezond leven veel verder gaat dan sporten en gezond eten, en dat ook de leefomgeving, eenzaamheid, stress en schulden grote invloed hebben op gezond en gelukkig leven. Vanavond vertellen verschillende initiatieven over hun bijdrage aan een gezondere buurt. We gaan in gesprek over de betekenis van gezondheid voor hun communities. Hoe kunnen we samen Amsterdam nog gezonder maken en wat is daarvoor nodig?

Met bijdragen van

Theeceremonie van Ching’s Tea Home
We openen de avond met een gezond kopje thee tijdens de theeceremonie van Ching-ling. Ching’s Tea Home is het theehuis van de  verbinding. Uitgangspunt van de theeceremonie is rust, ruimte en respect. Ching-ling droomt van een labyrint van vaste theehuizen in Amsterdam Zuidoost, waar mensen van alle talen, achtergronden en culturen elkaar kunnen ontmoeten. In de zomer kun je Ching-ling vinden op haar vaste standplaats bij het Bullewijkstation en met haar theebus is ze ook mobiel. 

MeerMaatjes en Buurvrouwennetwerk Gaasperdam 
Haidy Bijnaar
 is de drijvende kracht achter MeerMaatjes en Buurvrouwennetwerk Gaasperdam. Als directeur van MeerMaatjes zet Haidy Bijnaar zich o.a. in voor op het empoweren van tienermoeders, mantelzorgers, senioren, jongeren, naasten van verslaafden, mensen met overgewicht en mensen met een licht verstandelijke beperking in Zuidoost. Daarnaast zet Haidy Bijnaar zich in als voorzitter van Buurvrouwennetwerk Gaasperdam waar vrouwen aangemoedigd worden om hun kwaliteiten, talenten en krachten te ontdekken en deze in te zetten voor zichzelf en anderen.

ProFor
Lucia Martis zet zich als directeur van ProFor voor het bevorderen van de emancipatie en participatie van Antillianen, Arubanen en Spaanstaligen. Volgens Lucia moeten we gezondheid integraal benaderen. Zo hebben armoede en schulden bijvoorbeeld ook invloed op de gezondheid, bij de Voedselbank krijg je bijvoorbeeld niet altijd gezond eten. In 2016 draaide ze een programma i.s.m. de GGD in het kader van de Aanpak Gezond Gewicht. Vanavond deelt Lucia de lessen hiervan.

Dream support
Als oprichter van Dream support kent Hanne van der Kolk de kracht van een community-basedapproach. Dream support richt zich op het opleiden en in hun kracht zetten van buurtambassadeurs, zodat zij hun kennis en vaardigheden vervolgens verder kunnen doorgeven in de buurt. Dat is ook hun insteek in hun programma ‘Op Gezonde Tour’, in samenwerking met ‘Zo Blijven Wij gezond’ van gemeente Amsterdam. Hierin worden gezinnen en buurtbewoners gestimuleerd om gezonder te leven. Sevda Ocak begon bij Dream Support als een van de ruim 400 buurtambassadeurs. Ze is nu doorgegroeid tot trainer en community builder. Ze weet hierdoor heel goed wat er speelt in de Amsterdamse buurten en hoe je mensen kan verbinden.


Eergisteren, 19.30
New Metropolis ZO
Deze 35 mensen waren aanwezig