De Stad
Global Trends

Zorg van onderop

Hoe organiseren buurtcommunities zorg?
maandag 23 mrt 2015, 20.00
ma 23 mrt 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

De 9e aflevering van Buurtcommunities staat in het teken van zorginitiatieven. Per 1 januari 2015 zijn er drastische veranderingen in de zorg doorgevoerd. Meer zorg thuis, in én vanuit de buurt, is het nieuwe credo. Maar wat vinden we eigenlijk in de buurten en bij de mensen zelf? Op deze avond vertellen verschillende Buurtcommunities over hun activiteiten op het gebied van de zorg. Welke initiatieven zijn er al? Welke waarde hebben zij voor hun buurtgenoten? En wat maakt deze initiatieven succesvol?

Tijdens het eerste uur van het programma gaan we in gesprek met Stichting MOI en de Doorstroom-Homeover nieuwe vormen van welzijn, georganiseerd vanuit de buurt. Wijzelf Zorgcoöperatie vertelt hoe zij buurtgenoten helpen om zelf een zorgcoöperatie op te richten. Leer hoe de vrijwilligers van het Odensehuis, een inloophuis voor mensen met dementie, naast en met het professionele zorgaanbod werken. En ontdek hoe hockeyclub Athena onderdak biedt aan de Kraanvogel, een inloophuis voor kankerpatiënten. Daarna nemen we een kijkje bij de werkzaamheden van de Buurtverzorgster uit de Indische Buurt in Amsterdam Oost en horen we hoe het nieuwe WijkLeerbedrijf in Amsterdam Nieuw West informele zorg aan buurtbewoners verleent.

Het tweede gedeelte van de avond is opgezet als een markt van zorginitiatieven. Bezoekers kunnen bij de deelnemende organisaties terecht, zoals:

Verken nieuwe samenwerkingen op de markt en kom speed daten met Cordaan en met de gemeente Amsterdam over het programma Hulp in en om het huis(houden).

maandag 23 mrt 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 232 mensen waren aanwezig