Medio Corona leven we meer dan ooit in het virtuele domein. Onze live-communicatie is voor een groot deel vervangen door media als Zoom, Hangout, Teams en Skype. Niet alleen professioneel, maar ook in onze privé-sfeer praten, dansen en eten we in een keer voor het scherm. Kunnen we ook creatiever omgaan met deze vorm van contact? In deze editie van Urban Stories: vier makers die het medium naar hun hand wisten te zetten.

Vera van Dam

Vera van Dam is een Amsterdamse fotograaf. Haar werk is een bijproduct van haar levensvragen en begeeft zich op een dunne lijn tussen droom en realiteit. Voor het project Isolation Portraits zijn ongeveer 60 mensen thuis in quarantaine geportretteerd tijdens de Corona pandemie. Deze ‘Isolation Portraits’ zijn gemaakt zonder dat de fotograaf hierbij fysiek aanwezig was – namelijk via video call. Door technologie te omarmen heeft Vera geprobeerd om betekenisvolle verbindingen aan te gaan in tijdens van social distancing. Het besef dat we hierin samen alleen zijn creëert een bepaalde verbintenis te veel verder gaat dan onze fysiek wereld.

Sander Veenhof

Kunstenaar Sander Veenhof werkt al jaren aan projecten waarin hij onderzoekt hoe ons leven eruit zou kunnen zien in een augmented reality toekomst. Tegenwoordig verkent hij in z’n projecten hoe wij er zelf uit zullen zien in AR. Voor zijn project PONG maakte hij een aantal interactieve facefilters die je in Zoom of Skype kunt activeren. Met subtiele hoofdbewegingen kun je een eenpersoons versie van PONG spelen en momenteel experimenteert hij met augmented reality effecten die je met meerdere gesprekspartners tegelijk kunt gebruiken. Een groot deel van de dag brengen we momenteel videochattend door. Met een webcam op ons gericht zitten we vastgekluisterd aan ons beeldscherm. Voor wie moeite heeft de aandacht erbij te houden, of wie graag ondertussen iets anders zou willen doen, is er nu een oplossing.

Mark Meeuwenoord

Mark is een interdisciplinaire designer met een oeuvre van uiteenlopende projecten. Samen met Arjan Scherpenisse and Klasien van de Zandschulp bedacht hij dit jaar Distance Disco:
een boeiend online spel dat mensen bij elkaar kan brengen tijdens de coronaviruspandemie. Distance Disco is een digitaal matchmaking-dansfeest: je kunt je vrienden uitnodigen, samen dansen en proberen de persoon te vinden die op hetzelfde nummer danst.

Terence Huijgen

Terence is een designer en online innovator. Naar aanleiding van een tweet van Tim Hofman bedacht hij overnight de nieuwe streamdienst HomeTour. De nieuwe app geeft inzicht in aankomende evenementen van artiesten die een livestream hebben gepland, waarna geïnteresseerden een kaartje kunnen kopen om de livestream te bekijken. De app geeft notificaties zodra de livestream begint.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
ProgrammareeksUrban Stories

A series about the power of storytelling.