Creatieve Industrie

Zonder woorden 💩😱

Waarom zeggen we steeds meer met emoji? Met de launch van 'Het zonderwoorden-boek'!
maandag 14 mei, 20.00
ma 14 mei, 20.00
Studio
Reageer

We denken er niet vaak over na, maar er komt nauwelijks meer een appje of bericht voorbij waar ze níét in staan: emoji. Een fascinerend fenomeen, want emoji zijn meer dan alleen lollige, boze of verdrietige gezichtjes. Ze zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd. Op deze avond nemen we het vrolijke toetsenbord onder de loep en wordt (eindelijk) duidelijk waarom we ons zo graag uitdrukken met emoji.

Het zonderwoorden-boek

Emoji-expert Lilian Stolk schreef een boek over de populairste (beeld)taal ooit. Het zonderwoorden-boek ligt vanaf 8 mei in de winkels. Zij laat onder andere zien hoe deze van oorsprong Japanse uitvinding wereldwijd gemeengoed werd, hoe bepaald wordt welke emoji we kunnen versturen en wat voor impact heeft dat op ons heeft.

Cool Japan

Japan heeft een specifieke beeldcultuur, met een wereldwijd bereik. Een bekend aspect daarvan is kawaii, de schattigheidscultuur. Van manga en anime ken je natuurlijk de schattige figuurtjes en de nadruk op grote ogen. Die nadruk op expressieve ogen vind je ook terug in kaomoji ^-^. Daan Kok raakte al op jonge leeftijd in de ban van Japan. In zijn studietijd bracht hij een jaar door in Nagasaki en inmiddels mag hij zichzelf conservator Oost-Azië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen noemen. Voor dit museum cureerde hij in 2017 de tentoonstelling Cool Japan, waarin de veelzijdigheid van de Japanse beeldcultuur wordt getoond.

Cool Japan zal vanaf september 2018 te zien zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam.

© Cool Japan

Regenboogvlag emoji

De regenboogvlag – een internationaal symbool voor de LGBTQ community sinds de jaren ‘70. In 2016 ontdekte Maurice Beljaars dat deze vlag niet was opgenomen in het emoji-toetsenbord. Hij besloot een balletje op te gooien bij Twitter maar ontdekte dat hij hiervoor een aanvraag moest indienen bij Unicode Consortium. Dit is een organisatie die elk jaar bepaalt welke symbolen aan het emoji-toetsenbord worden toegevoegd. Het initiatief van Maurice werd opgepikt door de pers en er werd een online petitie gestart door Mathew Shurka, uit NYC. Dankzij Maurice loopt iedereen sinds 2016 met een regenboogvlag-emoji ‘op zak’. Maar hoe werkt zo’n aanvraag eigenlijk? Wat staat er nog meer op het toetsenbord en hoe representeert dat wat we nu belangrijk vinden?

© Gotta Be Worth It

Na afloop kun je op de foto met je favoriete emoji en – als je altijd al een emoji miste – ontwerp je er zelf een bij de emoji-bar. 

maandag 14 mei, 20.00
Studio
Deze 77 mensen waren aanwezig