Creatieve Industrie

Zindzi Zwietering

Beeldverhaal over de waterschaarste in Kaapstad en de afstand tussen mens en natuur.
vrijdag 28 sep 2018, 17.00
vr 28 sep 2018, 17.00
Café
Reageer

Fotograaf Zindzi Zwietering (1992) schoot afgelopen jaar de serie ‘Bron’, een beeldverhaal over de afstand tussen mens en natuur in de stad. Het speelt zich af in een van de eerste gebieden waar de consequenties van klimaatverandering voelbaar zijn: het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Hoe kan een wereldstad als Kaapstad zonder water komen te staan? En wat gebeurt er dan?

Bergen waar geen sneeuw meer op ligt, regenpijpen waar bloemen in groeien, grote gele uitgedroogde grasvlakten en lege zwembaden. Kaapstad kampt met een groot probleem waar ook veel andere (wereld)steden mee kampen: een enorme waterschaarste. Voor documentaire fotograaf Zindzi Zwietering was het aanleiding om met haar camera op onderzoek uit te gaan in Zuid-Afrika en dat leverde vaak vervreemdende beelden op.

© Zindzi Zwietering

”Ik zag vooral hele grote contrasten. Aan de ene kant bezocht ik waterdammen die helemaal leeg stonden. Aan de andere kant sprak ik taxi-chauffeurs die niet in Day Zero geloofde en het een politiek spel noemde, maar ook bewoners die juist al hun gebruikte water opvingen met emmers en recycleden. Dit zette me aan het denken over de relatie die een stadsbewoner überhaupt nog heeft met de natuur. Ik sta zelf ook nooit stil bij het feit dat het water dat uit de kraan komt ergens vandaan moet komen, en al helemaal niet bij het idee dat dat een keer op zou kunnen zijn. Voor mij gaat Bron over de vervreemdende relatie tussen mens en natuur in de stad.”

De expositie is tot eind oktober gratis te bezoeken in het café van Pakhuis de Zwijger.