Global Trends

Zero days

Hoe waarborg je je eigen online veiligheid?
dinsdag 14 okt 2014, 20.00
di 14 okt 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Tegenlicht neemt je mee in de handel van 'zero days', onbekende lekken in software of op het internet. Een strijd tussen 'white hat' en 'black hat' hackers bepaalt onze online veiligheid.

Er is nieuw goud aan te boren via het internet en mogelijk in je computer. Geheime achterdeurtjes, waar nog geen digitale sleutel voor is, worden verhandeld voor astronomische bedragen. In de cyber-wereldhandel waar geen regels gelden, heb je geluk met “white-hat” hackers die waken over jouw online veiligheid. Maar hun tegenhangers, de zogenaamde “black-hat” hackers, hebben belang bij een onveilig internet en verkopen veiligheidslekken aan de hoogste bieder. Zij zijn de hofleveranciers van veiligheidsdiensten en cyberdefensie.

Wie staat er nog garant voor onze online veiligheid? We zijn afhankelijk van de ethiek van hackers. En de overheid, die normaliter instaat voor onze veiligheid, heeft juist belang bij veiligheidslekken. Moeten we het dan zelf maar op gaan knappen? Of hebben we een nieuw sociaal contract nodig? En hoe zou dat er dan uit moeten zien?